Wczoraj (21 marca) w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej odbywał się „Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny”.
Rywalizowało w nim 12 młodych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych z Wodzisławia Śląskiego, Kęt, Żywca, Wisły, Tychów, Jastrzębia-Zdroju, Kęt, Milówki i Bielska-Białej. Tematem przewodnim tegorocznego kulinarnego wyzwania było hasło „Finezja smaku potraw z indyka”. W ciągu półtorej godziny uczestnicy musieli wyczarować konkursowe dania z wykorzystaniem indyczego mięsa.
Jury najwyżej oceniło potrawę „Wiosenne wariacje z indyka” przygotowaną przez Teresę Polak z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu. Drugie miejsce zajęła, za indyka w cieście francuskim, Nikola Kubaczka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, a trzecie Janusz Jaszczurowski z Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Milówce, który przygotował gołąbki w sosie maślanym w towarzystwie kolorowych warzyw.