Dobre zdrowie i piękny wygląd wiele osób zawdzięcza regularnemu piciu dobrej jakości zielonej herbaty. Poznaj 5 najpopularniejszych powodów, dla których warto po nią sięgać. Dowiedz się też, w jak sposób poprawnie parzyć zieloną herbatę, by czerpać z jej dobrodziejstwa i kiedy lepiej jednak zrezygnować z jej picia.
#1. Zielona herbata wspomaga odchudzanie
Zawarte w zielonej herbacie katechiny wspomagają metabolizm, znacznie go przyspieszając, a także ograniczają wchłanianie tłuszczu ze spożywanych pokarmów. To sprawia, że uznawana jest za naturalny środek wspierający odchudzanie. W dodatku, ma działanie oczyszczające organizm z toksyn, które w nim zalegają.
#2. Zielona herbata poprawia stan skóry
Po zieloną herbatę warto sięgać nie tylko, gdy jesteśmy na diecie, ale również, gdy walczymy z niedoskonałościami skórnymi – a zwłaszcza z zaskórnikami czy wypryskami. Regularne picie naparu zmniejsza bowiem aktywność enzymów odpowiadających za nadaktywność gruczołów łojowych, a także ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto, zielona herbata skutecznie neutralizuje wolne rodniki, sprawiając, że procesy starzenia się skóry znacząco się opóźniają.
#3. Zielona herbata pozytywnie wpływa na odporność
Nie tylko działanie sprzyjające sylwetce i urodzie powinno skłaniać nas do sięgania po napary z zielonej herbaty. Znana jest ona również z tego, że wspomaga pracę układu odpornościowego, wspierając naturalne procesy immunologiczne, budując barierę ochronną przeciwko infekcjom i przyspieszając rekonwalescencję. A wszystko dzięki zawartym w niej m.in. katechinom, polifenolom oraz witaminom.
#4. Zielona herbata wzmacnia pracę mózgu
Krótko parzona zielona herbata ma właściwości pobudzające, które zwiększają poziom energii, sprawność umysłu, a także mają pozytywny wpływ na koncentrację czy kojarzenie. Wystarczy regularnie pić z niej napar parzony przez ok. 2-3 minuty, by zacząć zauważać u siebie te korzyści.
#5. Zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
Zielona herbata znana jest również ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu skutecznie chroni nasze DNA przed szkodliwym działaniem czynników rakotwórczych i wzmacnia odporność komórek. Działanie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, skóry, płuc, żołądka, trzustki czy jelita grubego.
Kiedy zielona herbata nie jest wskazana?
Mimo licznych zalet, zielona herbata ma również swoje wady. Niepożądane skutki jej picia występują jednak w momencie, gdy sięgamy po nią zbyt często, pijąc dziennie ok. 8 filiżanek naparu z niej. Jak ze wszystkim, działa więc tu zasada rozsądnych ilości. W przypadku przedobrzenia z zieloną herbatą, możemy borykać się z anemią, problemami żołądkowymi, niedoborem wapnia czy osteoporozą. Niewskazana jest również dla osób przyjmujących leki na nadciśnienie lub leki pobudzające działanie układu nerwowego, a także dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.
Jak parzyć zieloną herbatę?
W przypadku parzenia zielonej herbaty, najważniejsza jest temperatura wody, która nie powinna przekraczać 90°C. Najlepiej, by wynosiła 70-90°C. Czas parzenia skutkuje różnymi właściwościami, jakie w zielonej herbacie się aktywują. Po 2-3 minutach ma działanie pobudzające i orzeźwiające. Po dłuższej chwili – działanie relaksacyjne. Nie warto jednak przesadzać z czasem parzenia, bo im jest on dłuższy, tym smak staje się coraz bardziej gorzki.
Więcej wartościowych informacji na temat zielonej herbaty oraz innych zdrowych produktów (tzw. superfoods) znaleźć można na stronie Dietetyk.guru.
Zdjęcie: Unsplash.com
Niezbyt przepadam za zieloną herbatą, ale może przekonam się do jej picia. Tak samo jak przekonałam się do picia mineralnej cisowianki jakiś czas temu 🙂
A ja nie przepadam za piciem, a co do herbaty to : ” mene takel fares” ( zmierzyłem się , zwarzyłem się, policzyłem się, i okazało się że za chudy jestem 🙁