Grille ogrodowe to atrybuty wiosny i lata. Grill ogrodowy można dopasować do swoich potrzeb, wybierając jeden z trzech dostępnych rodzajów.
Grill ogrodowy to jedno z najbardziej potrzebnych akcesoriów w przydomowym ogrodzie. Każdy z nas na pewno miał okazję smakować przepysznych smakołyków pochodzących z rusztu. I pewnie niejeden z nas rozglądał się po witrynach sklepowych w poszukiwaniu dobrego grilla do przygotowywania tychże smakołyków.
Dostępne grille ogrodowe
Grill ogrodowy pozwala na przyjemniejsze spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Bo przecież można leżeć i… leżeć. Ale można też coś porobić podczas odpoczynku, na przykład zjeść coś pysznego.
Na rynku dostępne są grille gazowe, węglowe i elektryczne. Który jest najlepszy? Odpowiedź na to pytanie w zasadzie nie istnieje, bo to zależy od tego, co kto lubi. W jaki sposób lubisz grillować? Na jakim smaku potraw zależy Ci najbardziej? Czy lubisz stać przy ruszcie, przewracając kiełbaski, czy raczej wolisz, jeśli one same są „za siebie odpowiedzialne”?
Węglowy grill ogrodowy
Grill ogrodowy węglowy to tradycyjny rodzaj grilla, a tym samym najpopularniejszy, najbardziej rozpowszechniony i najbardziej znany. Chyba wszyscy się z nim zetknęliśmy i każdy wie, jak się piecze na nim mięso. Nic więc dziwnego, że słysząc „grille ogrodowe”, widzimy przed oczami jako pierwsze właśnie ten rodzaj grilla z kłębami dymu dookoła.
Pieczenie kiełbasek i innych smakołyków na grillu węglowym stanowi dla niektórych rozrywkę. Lubią zapach dymu, lubią przewracać kiełbaski na drugą stronę, traktują to po prostu jak ważne zadanie do wykonania. Do wytworzenia ciepła na grillu węglowym używa się węgla drzewnego albo brykietu – a aby je rozpalić niezbędna jest jeszcze podpałka, która może stanowić pewnego rodzaju minus używania grilla węglowego.
Plusem jest to, że potrawy przygotowywane na węglu lub brykiecie mają niepowtarzalny smak i zapach. Nie da się go odtworzyć w innym rodzaju grilla czy w piekarniku. Jeśli ktoś lubi taki smak, niełatwo będzie mu to porzucić.
Grill węglowy to także dość niskie koszty. Najprostszy można kupić w supermarkecie za 20 zł.
Gazowy grill ogrodowy
Gazowy grill ogrodowy to alternatywa dla typu węglowego. Źródłem ognia są tutaj palniki gazowe, a im jest ich więcej, tym lepiej. Nad palnikami umieszczona jest blaszana płyta o nazwie aromatyzer, na którą skapuje tłuszcz oraz soki z grillowanych mięs i warzyw. Te płyny poddane działaniu temperatury parują, przez co nadają grillowanym potrawom fantastyczny aromat.
Najważniejsze zalety, jakimi cechują się grille gazowe, to: łatwość obsługi, szybkość przygotowywania potraw oraz brak dymu. To ostanie szczególnie przypadnie do gustu tym grillowiczom, którzy nie lubią zapachu wpadającego we włosy i pozostającego na ubraniach.
Grill elektryczny z kolei to rozwiązanie, które można stosować także w domu. Nagrzewa się dzięki energii elektrycznej, wymaga oczywiście podłączenia do prądu, a jeśli jest używany na zewnątrz, niejednokrotnie potrzeba mu także przedłużacza.
Jego największą zaletą jest fakt, że szybko się nagrzewa, a temperaturę można dopasować do efektów, jakie się chce uzyskać, np. do soczystości mięsa.