Kawa jest jednym z tych trunków, który doskonale sprawdzi się nie tylko do śniadania, ale również podczas ważnych spotkań biznesowych na mieście. Jeżeli chodzi o najpopularniejsze metody parzenia kawy, to największym zainteresowanie w polskich domach cieszy się oczywiście “zalewajka”. Niniejszy artykuł to doskonały wybór dla tych osób, które chcą poznać alternatywne metody parzenia kawy, dzięki którym będzie można wydobyć z ziaren to, co najlepsze.
Kawa po turecku
Wspomniana powyżej “zalewajka” bardzo często mylona jest z kawą po turecku. Czarny napar w klasycznej tureckiej wersji najczęściej przygotowuje się w specjalnym naczyniu. Mowa tutaj oczywiście o tygielku, do którego wsypuje się cukier i dość drobno zmieloną kawę. Po zalaniu wodą należy kawę podgrzać pod palnikiem. Kluczem do sukcesu jest to, aby w żadnym wypadku nie doprowadzić do wrzenia naparu. Jeżeli kawa alternatywna zacznie buzować, to należy ją na chwilę zdjąć z palnika. Aby uzyskać najlepszy smak, wspomnianą czynność należy powtórzyć kilka razy. Osoby, które chcą pozbyć się fusów, mogą dodać kilka kropelek wody.
Drip (dripper)
Jedną z alternatywnych metod parzenia kawy jest popularny drip (dripper). Jest to doskonała propozycja dla osób, które w pierwszej kolejności przepadają za delikatnym naparem, który idealnie sprawdzi się w porze śniadaniowej. Dripper należy umieścić bezpośrednio nad filiżanką, a następnie włożyć do niego specjalny papierowy filtr. Po tej czynności trunek można przepłukać gorącą wodą. Po pozbyciu się wrzątku z filiżanki, można do niej nasypać grubiej zmielonej kawy, a następnie zalać niewielką ilością gorącej wody. Po kilkunastu sekundach, można kontynuować zalewanie kawy. Warto postawić na naczynie, które wytwarzać będzie bardzie cienki strumień.
Chemex i Aeropress
W profesjonalnych kawiarniach i renomowanych palarniach, coraz częściej można spotkać się z popularnym chemexem. Urządzenie to, wygląda nieco inaczej niż powyżej opisywany dropper, ale wbrew pozorom metoda parzenia jest bardzo podobna. Wynika to oczywiście z tego, że w obu metodach wykorzystuje się dodatkowe filtry. Kawy z chemexa według specjalistów są zdecydowanie bardziej klarowne i co najważniejsze mają subtelniejszy smak. Najnowszym urządzeniem do alternatywnego parzenia kawy jest aeropress, który do złudzenia przypomina dużą strzykawkę. Zasada działania jest zupełnie inna niż w przypadku drippera i chemexa. Przy aeropressie nie przelewa się wody, a tłoczy się ją pod odpowiednim ciśnieniem. Jest to w chwili obecnej najlepsza alternatywa dla popularnego ekspresu. Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, powinny postawić właśnie na ten sprzęt.
Tradycyjna kawiarka
Kawiarka do złudzenia przypomina niewielki czajniczek, który składa się z trzech głównych części. Mowa tutaj oczywiście o dolnym zbiorniku na wodę, sitku i lejku oraz o górnym zbiorniku na świeżo parzoną kawę alternatywną. Technika ta jest najlepszym wyborem dla posiadaczy dość grubej zmielonej kawy. Metoda parzenia polega na umieszczeniu ziarenek kawy w sitku, a następnie na nalaniu wody do dolnego zbiornika. Po tym zadaniu można umieścić kawiarkę na palniku. Przy osiągnięciu odpowiedniej temperatury, woda z dolnego zbiornika zamieni się oczywiście w parę, która przechodzić będzie przez warstwę ziaren kawy. Proces parzenia kawy może trwać nawet kilka minut, dlatego też należy uzbroić się w cierpliwość. Wysokiej klasy kawiarka jest doskonałym wyborem dla osób, które preferują intensywny i dość mocny smak. Profesjonalne kawiarki cieszą się olbrzymim zainteresowaniem we włoskich restauracjach, gdzie króluje palenie ciemnych ziaren.
Ekspres ciśnieniowy i przelewowy
Na samym końcu warto wspomnieć o ekspresach do kawy, które po dłuższej przerwie ponownie powracają do mody. Jeżeli chodzi o ekspres ciśnieniowy, to jest to doskonały wybór dla miłośników esencjonalnego espresso. Kluczem do sukcesu jest to, aby postawić na świeżo zmieloną kawę ziarnistą, która jest bardzo bogata w olejki eteryczne. Przy ekspresach przelewowych gorąca woda jest powoli przelewana przez filtr ze zmieloną kawą, dzięki czemu napar sączy się bezpośrednio do dzbanka.