Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, czyli popularny “Ekonom”, organizuje ciekawy konkurs „Kuchnia i… literatura”.
Jak informuje Jolanta Graczek, nauczyciel zawodu w żywieckim „Ekonomie”, konkurs interdyscyplinarny adresowany jest do uczniów szkół podstawowych klas 7 i 8 oraz wszystkich szkół średnich z powiatu żywieckiego.
– Intrygująca fuzja kulinariów i sztuki literackiej nie oznacza, że w konkursie udział brać mogą tylko osoby obdarzone tymi tytułowymi talentami, bowiem najbardziej liczyć się będzie kreatywność uczestników. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie potrawy inspirowanej literaturą i wysłanie fotografii swojego dzieła wraz z literackim uzasadnieniem swojego wyboru. Mamy nadzieję, że konkurs na stałe wpisze się w cykl różnych wydarzeń edukacyjnych powiatu – mówi Jolanta Graczek.
Jak dodaje celem konkursu jest promowanie czytelnictwa, rozbudzanie zainteresowania dziedzinami interdyscyplinarnymi, ukazanie kulinariów jako dziedziny sztuki, części dziedzictwa kulturowego, rozwijanie wrażliwości artystycznej i estetycznej oraz prezentacja twórczości uczniów, zachęcenie do rozwijania zdolności percepcyjnych i wyobraźni uczniów, ukazanie kreatywności uczniów, podkreślenie wagi umiejętności argumentowania i prezentowania własnego zdania/stanowiska i ogólnie autoprezentacji. Prace można nadsyłać do 8 czerwca na adres e-mail: [email protected]
Nad konkursem patronat honorowy objął starosta żywiecki Andrzej Kalata. Szczegóły regulaminu dostępne są pod adresem: http://www.zseg.zywiec.pl/post/i-powiatowy-konkurs-interdyscyplinarny-online,395.html