Festiwal Restaurant Week to wyjątkowe święto jedzenia, podczas którego kucharze z najlepszych restauracji przygotowują swoje popisowe trzydaniowe menu. Cały pakiet kosztuje zaledwie 59 złotych, a pozwala na odkrycie wielu ciekawych smaków i miejsc. Nasza redakcja odwiedziła dwie bielskie restauracje, które wzięły udział w tym wydarzeniu.
Restauracja Magenta Colorfood & Liquids
Pierwszą z nich była Magenta, która już na wejściu zachwyciła nas nietuzinkowym wystrojem. Róż bijący z neonów oświetlał całą sale, a loftowego klimatu dodawały czarne, metalowe zdobienia. Do wyboru były dwa menu: A – wegetariańskie i B – mięsne.
Wersja A to delikatny krem pieczarkowy z estragonem i jogurtem. Następnie “wjechało” kaszotto warzywne z karmelizowanym kalafiorem, piklowanymi borówkami oraz serem bursztyn, a na deser zaserwowano oryginalną rurkę z kremem z białą czekoladą i mocno wybijającym się smakiem majeranku.
Restauracja Stek i Wino
Drugą restauracją, którą zdecydowaliśmy się odwiedzić była Restauracja Stek i Wino przy ul. Ratuszowej 3/1. Ciepłe kolory i przyjemny wystrój sprawiły, że od razu czuliśmy się dobrze. W tym miejscu również można było dokonać wyboru pomiędzy dwiema ofertami.
Menu B to bardziej mięsna propozycja. W ramach przystawki intensywny królewski ziemniak smażony na maśle orzechowym z kawiorem, białym winem i szalotką. Danie główne to soczysty, karmelizowany boczek konfitowany z grateną ziemniaczaną , krokietem z kaszanki w sosie demi glace. Deser to zabajone na Prosecco.
Jest jeszcze szansa spróbować tych wyjątkowych dań aż do 15.04.2022r. włącznie, po uprzedniej rezerwacji na stronie Restaurant Week.
Czy ten prodżekt przewiduje Gęsinę po polsku al la Rey?