Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Pyszne tygodnie w Bielsku-Białej. Odwiedziliśmy restauracje z okazji Restaurant Week

Festiwal Restaurant Week to wyjątkowe święto jedzenia, podczas którego kucharze z najlepszych restauracji przygotowują swoje popisowe trzydaniowe menu. Cały pakiet kosztuje zaledwie 59 złotych, a pozwala na odkrycie wielu ciekawych smaków i miejsc. Nasza redakcja odwiedziła dwie bielskie restauracje, które wzięły udział w tym wydarzeniu.

 

Restauracja Magenta Colorfood & Liquids

Pierwszą z nich była Magenta, która już na wejściu zachwyciła nas nietuzinkowym wystrojem. Róż bijący z neonów oświetlał całą sale, a loftowego klimatu dodawały czarne, metalowe zdobienia. Do wyboru były dwa menu: A – wegetariańskie i B – mięsne.

Wersja A to delikatny krem pieczarkowy z estragonem i jogurtem. Następnie “wjechało” kaszotto warzywne z karmelizowanym kalafiorem, piklowanymi borówkami oraz serem bursztyn, a na deser zaserwowano oryginalną rurkę z kremem z białą czekoladą i mocno wybijającym się smakiem majeranku.

 

Wersja B to intensywny w smaku podwędzany łosoś z marynowanymi pomidorkami, focaccia z  domowym majo. Następnie stek z bawety wołowej z gratin z ziemniaka i selera oraz palony por wszystko polane sosem vinaigrette, a na deser panna cotta cytrynowa i kafir.

Restauracja Stek i Wino

Drugą restauracją, którą zdecydowaliśmy się odwiedzić była Restauracja Stek i Wino przy ul. Ratuszowej 3/1. Ciepłe kolory i przyjemny wystrój sprawiły, że od razu czuliśmy się dobrze. W tym miejscu również można było dokonać wyboru pomiędzy dwiema ofertami.

Menu A było w wersji gdzie dominowały ryby. Na przystawkę pięknie podane ceviche z łososia podane na muszli ze świeżą kolendrą, natką pietruszki i chilli. Danie główne to oryginalne fondant z sandacza i łososia podany z jarmużem i migdałami. Na deser rozmarynowy Creme Brulee ze świeżymi owocami.

Menu B to bardziej mięsna propozycja. W ramach przystawki intensywny królewski ziemniak smażony na maśle orzechowym z kawiorem, białym winem i szalotką. Danie główne to soczysty, karmelizowany boczek konfitowany z grateną ziemniaczaną , krokietem z kaszanki w sosie demi glace. Deser to zabajone na Prosecco.

Jest jeszcze szansa spróbować tych wyjątkowych dań aż do 15.04.2022r. włącznie, po uprzedniej rezerwacji na stronie Restaurant Week.

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tadeusz
Tadeusz
2 lat temu

Czy ten prodżekt przewiduje Gęsinę po polsku al la Rey?