Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn

Rusza Restaurant Week! Rozkoszuj się popisowymi daniami!

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. To festiwalowe zrzeszenie najlepszych autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #SzanujJedzenie i zero-waste. Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu w czasie Festiwalu nie marnuje się ani trochę żywności.

Restaurant Week to niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu, a to wszystko w znakomitej cenie 69 zł za osobę!

Restaurant Week rozpocznie się już jutro i potrwa do 30 kwietnia. W Bielsku-Białej można skosztować pyszności przygotowanych między innymi przez MONO Patisserie & Bistro, a w Brennej o kubki smakowe zadba Kotarz.

W każdej z nich do wyboru są dwa menu.

MONO Patisserie & Bistro (rezerwacje TUTAJ)

Menu A
  • Przystawka: Sajgonki z chrupiącymi warzywami marynowanymi w świeżym czosnku, imbirze i mirinie z dodatkiem słodko-ostrego sosu śliwkowego i ostrego sosu sriracha
  • Danie główne: Seitan generała Tso, ryż jaśminowy aromatyzowany trawą cytrynową, azjatycka sałatka z orzechami ziemnymi
  • Deser: Jabłka smażone z sokiem yuzu i imbirem, zamknięte w waniliowym chantilly z wegańskiej śmietanki i francuskiej czekolady kokosowej, podane na spodzie z chrupiącego

Menu B
  • Przystawka: Vichyssoise – francuska kremowa zupa z ziemniaków i porów przybrana chrupiącym porem i prażonymi orzechami włoskimi
  • Danie główne: Kurczak z szałwią otulony chrupiącym boczkiem, popping z kaszy gryczanej, rzodkiewka, aromatyczny sos pieczeniowy
  • Deser: Maślane pâte sablée z migdałami, chrupka z bezy i białej czekolady, egzotyczny crème brûlée z mango, marakui, yuzu i limonki, mus z czerwonej pomarańczy.

 

Kotarz (rezerwacje TUTAJ)

Menu A
  • Przystawka: Krem z batatów z salsą kukurydzianą i pianką kokosową.
  • Danie główne: Własnoręcznie lepione pierogi z soczewicą i grzybkami shimei
  • Deser: Malinowa prażynka w czekoladzie z purée ananasowo – bezowym

Menu B
  • Przystawka: Tatar z jelenia z naszymi piklami z kawiorem z leśnych grzybów z jajem przepiórczym i grzanką
  • Danie główne: Policzki wołowe z puree chrzanowym z karmelizowanymi burakami
  • Deser: Krem chałwowy

google_news