Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie był areną XII edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Impreza, zorganizowana przy współpracy ze Stowarzyszeniem „EkoGa”, odbyła się 27 listopada.
Tym razem w konkursowe szranki stanęło 11 uczniów z 5 szkół gastronomicznych z Bielska-Białej, Bierunia, Cieszyna, Ostrawy i Sosnowca. Zadaniem młodych kucharzy było sporządzenie dania głównego (wariacja z dynią). Wszyscy mieli na to 90 minut.
„Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością. Wszystkie dania zostały pięknie podane i wyglądały bardzo smakowicie” – napisali po imprezie jej organizatorzy. Ostatecznie decyzją jury w konkursie zwyciężyła zaś Dominika Nowak z Sosnowca. Drugie miejsce zajął Oskar Początek z Bierunia, a trzecie Martyna Szwałek z Cieszyna. Z kolei wyróżnienie (za aranżację potrawy na talerzu) otrzymała Shymko Sofiia z Bielska-Białej.