Tak jak w ubiegłych latach Zespół ds. Ochrony Zdrowia Starostwa Powiatowego w Żywcu zorganizuje Punkt Promocji Zdrowia.
Jak informuje Dariusz Szatanik, rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego w Żywcu, będzie można w nim skorzystać z bezpłatnych konsultacji dietetycznych i wykonać podstawowe badania laboratoryjne – poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
– Akcja prowadzona będzie od 31 lipca do 2 sierpnia od 9.00 do 12.00 na żywieckim Rynku w trakcie trwania Tygodnia Kultury Beskidzkiej – dodaje Dariusz Szatanik.
31 lipca (poniedziałek) od 9.00 do 12.00 będą bezpłatne konsultacje z dietetykiem, między innymi konsultacja dietetyczna, analiza składu ciała, w tym masy ciała, wskaźnika BMI, tkanka tłuszczowa, masa mięśniowa, nawodnienie organizmu, wiek metaboliczny i zapotrzebowanie energetyczne (przeciwwskazania do wykonania pomiaru/analizy to: ciąża, rozrusznik serca, padaczka).
1 i 2 sierpnia (wtorek i środa) będą prowadzane bezpłatne badania laboratoryjne poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi – metodą paskową.
W czasie trwania akcji udostępnione zostaną materiały/ulotki dotyczące zasad zdrowego żywienia oraz walki z otyłością.