Dzisiaj (piątek) oficjalnie otwarto III Zjazd Karpacki. Cykl imprez potrwa do 27 sierpnia, a głównym miejscem jest gmina Istebna. Jednak oficjalnego otwarcia dokonano na historycznym Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie.
Otwarcia dokonali starosta cieszyński Janusz Król i wójt gminy Istebna Henryk Gazurek W organizację zjazdu włączyło się wiele organizacji i instytucji. Obok Powiatu Cieszyńskiego także Gmina Istebna i Związek Podhalan w Polsce. W wydarzeniu biorą udział przedstawiciele krajów regionu Karpat z Polski, Czech, Słowacji, Rumunii i Węgier.
Zjazd Karpacki wypełniają różnego rodzaju wydarzenia, prezentujące kulturę i tradycję krajów karpackich. 26 sierpnia odbędzie się I Forum Samorządów Karpackich, podczas którego podpisana zostanie „ Deklaracja o współpracy partnerskiej”. Dniem kulminacyjnym jest niedziela 27 sierpnia.
Od 9.00 do 11.00 potrwa konferencja regionów w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym „Szarotka” w Istebnej. W południe sprzed budynku gimnazjum korowód karpacki uda się do amfiteatru pod Skocznią na uroczystą mszę świętą. W tym dniu planowane są też występy zespołów i kapel, a ponadto jarmark rzemiosła ludowego oraz degustacje tradycyjnych produktów i potraw kuchni regionalnej.
Program na sobotę i niedzielę:
26 sierpnia
godz. 10.00 – Jarmark Pasterski w Koniakowie; godz. 13.00 – Wizyta na Sałaszu, rozpalenie Karpackiej Watry, gra trombit; godz. 15.00 – I Forum Samorządów Karpackich „Samorządy dla Karpat” – Istebna Zagroń; godz. 16.00 – 21.00 (amfiteatr pod Skocznią): Otwarte spotkanie integracyjne ludzi Karpat (muzyka, występy zespołów i kapel, jarmark twórców ludowych, prezentacje regionów karpackich, dania regionalne).
27 sierpnia, Istebna
godz. 9.00 – 11.00 Konferencja regionów – Historia Karpat; godz. 12.00 – Korowód Karpacki do amfiteatru – od parkingu leśnego za stacja benzynową; godz. 13.00 – Uroczysta Msza Święta – Amfiteatr pod Skocznią; godz. 14.30 – 19:00 – Wystąpienia gości, przekazanie Wołoskiej Laski, występy Zespołów Karpackich, muzyka, jarmark twórców ludowych, prezentacje regionów karpackich, poczęstunek i dania regionalne.
Autorem fotoreportażu jest Krzysztof Marciniuk.