Smacznie, zdrowo i stylowo Bielsko-Biała Cieszyn Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Wiosna pełna witamin

Ograniczony dostęp do słońca, wciąż niedostateczna ilość świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza, to częste elementy towarzyszące wczesnej wiośnie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się cieplejszą porą roku warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów,które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu. Czym są antyoksydanty oraz które warzywa, owoce i soki są ich dobrym źródłem, podpowiada bielska dietetyczka.

Każdy organizm narażony jest na zwiększoną liczbę wolnych rodników, które negatywnie wpływają na prawidłowe jego funkcjonowanie. Wolne rodniki powstają w komórkach naszego organizmu, ale również dostarczane są z zewnątrz poprzez zanieczyszczone środowisko, dym tytoniowy i inne źródła. Posiadamy pewne mechanizmy obronne, ale jeżeli wolnych rodników jest w nadmiarze nasz organizm nie jest w stanie uruchomić sprawnie działających mechanizmów antyoksydacyjnych i pojawia się stres oksydacyjny, który sprzyja rozwojowi różnych chorób, na przykład nowotworów, chorób układu nerwowego, zaburzenia odporności, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.Sposobem na neutralizację wolnych rodników są właśnie antyoksydanty. Te związki chemiczne zwane także przeciwutleniaczami mogą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do najważniejszych antyoksydantów zalicza się witaminy: A, C, E, beta-karoten, selen oraz flawonoidy. Ich naturalnym źródłem są warzywa, owoce, a także przetwory z nich pochodzące, na przykład soki. Spożywając paprykę, pomidory, brokuły, kapustę, zieloną pietruszkę, a także owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, truskawkę czy aronię dostarczymy do naszego organizmu witaminę C. Dobrym sposobem na uzupełnienie witaminy C może być również szklanka soku pomarańczowego,także tego dostępnego w kartonach. Około 200 ml soku pomarańczowego zabezpiecza aż 50-60 proc.dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niektóre warzywa, na przykład papryka czerwona i zielona pietruszka, zawierają witaminę E. Witamina ta pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Beta-karotenu (prowitamina A) dostarczają czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce, jak marchew, papryka, dynia, mango, morele.Zapotrzebowanie na witaminę A, wynosi 800 μgdziennie na osobę. Można dostarczyć je pijąc np. szklankę soku marchwiowego. Warto także wspomnieć o flawonoidach, które występują w produktach kolorowych. Warto wyróżnić te o barwie czerwonej i fioletowej, takich jak np.: aronia, czarna porzeczka, papryka czerwona, pomidory oraz brokuły, a także w sokach z nich otrzymanych oraz w mętnym soku jabłkowym.

 

google_news