– Wszystko zaczęło się przed dziesięciu laty, za namową znajomego, który stwierdził, że fotografia to dziedzina, w której będę naprawdę dobra. Miał rację, a przygodę ze zdjęciami zaczęłam od policealnej szkoły Fotoedukacja w Katowicach – mówi Agnieszka Kolon.
– Dlaczego wybrałam fotografię kulinarną? Bo kocham jeść, bo lubię gotować, piec i eksperymentować w kuchni. Poza tym dobrze się czuję w wąskiej specjalizacji fotograficznej. Większość ludzi to wzrokowcy, „jedzący oczami”. Dlatego dobre zdjęcia, odzwierciedlające znakomitą kuchnię, to przykuwające uwagę apetyczne ujęcia i detale. Do kulinarnych zdjęć używam obiektywu macro, dzięki niemu w smakowity sposób mogę wyeksponować każdy szczegół. Chętnie też aranżuję scenerię do zdjęć, dopasowując jej styl do charakteru restauracji. Ponadto z radością fotografuję proces powstawania potraw i emocje temu towarzyszące – wyrabianie ciasta, przelewającą się czekoladę, mieszanie, ubijanie itp. – dodaje.
Fotografuje dla restauracji „Śląska Prohibicja” (Katowice), „Wiśniowy Sad” (Ruda Śląska), „Środek” (Bielsko-Biała), „Emcek” Bistro w Międzynarodowym Centrum Kongresowym (Katowice), Cukierni „Nugat” (Katowice), Cukierni „Good Cake” (Gliwice) i wielu innych.
Zapraszam do współpracy:
Agnieszka Kolon, kolonowe.pl, tel. 664 128 161