Nieprzypisany

Atopowe zapalenie skóry – czy dieta ma znaczenie?

Atopowe zapalenie skóry to przewlekła choroba przewlekła, której towarzyszy silny świąd. Pierwsze objawy dermatozy obserwuje się w okresie wczesnego dzieciństwa, ale może też dotyczyć osób dorosłych. Jakie są przyczyny występowania i co jeść przy atopowym zapaleniu skóry?

Atopowe zapalenie skóry – co to za choroba?

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to zmiany skórne o charakterze przewlekłym i nawrotowym. Pierwsze symptomy rozwoju choroby pojawiają się u najmłodszych dzieci i w większości przypadków ustępuje po ukończeniu 5. roku życia.

W przebiegu choroby widoczne są wykwity na powierzchni skóry o typowej lokalizacji i morfologii.

Objawy AZS – zmiany skórne:

  • swędzące pęcherzyki;
  • zaczerwienienie skóry;
  • grudki;
  • nadżerki;
  • suchość skóry;
  • grudki przypominające liszaj;
  • świąd;
  • pieczenie;
  • bolesność;
  • strupki.

 

Wskutek ciągłego drapania zmienionych chorobowo obszarów może dojść do tzw. lichenizacji, czyli pogrubienia naskórka.

Wystąpienie objawów w okresie dojrzewania, często przechodzi w postać dorosłą choroby. AZS może mieć podłoże genetyczne lub wynikać ze szkodliwego działania czynników środowiskowych. Dodatkowo zwykle obserwuje się osłabienie odporności organizmu i podatność na działanie bodźców zewnętrznych.

Na zaostrzenie dermatozy mogą mieć wpływ składniki zawarte w pożywieniu, będące źródłem antygenów powodujących alergie i nadwrażliwości. Lekarze też są zgodni, że na rozwój choroby może mieć wypływ przewlekły stres, w związku z tym osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry, powinny unikać trudnych emocjonalnie sytuacji i wprowadzić skuteczne formy relaksacji.

Leczenie AZS jest trudne i pacjenci często szukają niekonwencjonalnych metod radzenia sobie z chorobą, stosując napary roślinne, kąpiele w krochmalu, jednak kluczowe będzie wprowadzenie zasad diety przeciwzapalnej.

Atopowe zapalenie skóry – przyczyny powstawania

Przyczyny powstawania atopowego zapalenia skóry nie są do końca znane i jednoznacznie sformułowane. Bardzo często występuje rodzinnie, dlatego wielu badaczy twierdzi, że u osób dotkniętych AZS występuje ten sam gen. Muszą jednak wystąpić czynniki uwalniające, które będą przyczyniać się do rozwoju choroby.

Przyczyny atopowego zapalenia skóry:

  • czynniki genetyczne;
  • zanieczyszczenie środowiska;
  • chemia używana w gospodarstwie domowym (mydła, płyny do prania, mycia naczyń, szampony);
  • alergeny pokarmowe;
  • dodatki do żywności (konserwanty, barwniki, słodziki);
  • przewlekły stres;
  • zaburzenia bariery skóry (mikrobioty zasiedlającej powierzchnię skóry);
  • czynniki klimatyczne.

 

Nadmierna higiena, częste mycie twarzy może zaburzać fizjologiczną ochronę skóry twarzy i ciała. Szczególnie jeśli stosowane są silne środki myjące. W przypadku wystąpienia zmian skórnych należy niezwłocznie zwrócić się o pomoc do lekarza dermatologa.

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry

Sposób żywienia przy atopowym zapaleniu skóry, powinien zakładać dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Ważne, aby posiłki były komponowane ze świeżych produktów, które będą pozbawione dodatków takich jak: sztuczne barwniki, konserwanty, słodziki i inne związki, które mogą niekorzystnie wpływać na stan skóry. Najlepsza będzie żywność pochodząca z ekologicznych upraw i hodowli, ze względu na niskie wykorzystanie szeroko pojętej chemii rolnej podczas produkcji produktów spożywczych.

Warto przemyśleć skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego w Gdyni, Krakowie, czy innych miastach, w których dostępna jest dieta pudełkowa. Należy wówczas wybrać dietę pozbawioną potencjalnych alergenów, do których należą m.in. białka mleka krowiego, pszenica, skorupiaki, jaja i soja. Pomocne może być wykonanie testów alergicznych, które wskażą produkty będące źródłem potencjalnych antygenów.

Zalecania dietetyczne przy AZS:

  • unikaj przetworzonej żywności;
  • wybieraj produkty ekologicznego pochodzenia;
  • ogranicz spożycie produktów typu fast food;
  • wprowadź do diety źródła zdrowych tłuszczy np. oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, tłuste ryby morskie;
  • zadbaj o podaż warzyw i owoców, które będą źródłem witamin i minerałów.

google_news