Jeszcze przed świętami, Remigiusz Rączka, znany i lubiany śląski kucharz, odwiedził Chybie. Jego wizyta w naszym regionie miała związek z nagrodzeniem laureatów konkursu na najlepsze świąteczne ciasteczko, organizowanego przez Lokalną Grupę Działania “Cieszyńska Kraina”.
Już po raz dwunasty LGD Cieszyńska Kraina zorganizowała konkurs na najlepsze ciasteczko świąteczne dla mieszkańców terenu należącego do lokalnej grupy działania. Tym razem w konkursie zmierzyło się dwadzieścia sześć osób, spośród których wyłoniono dziesięciu laureatów.
19 grudnia w Restauracji Smakosz w Chybiu odbyła się Finałowa Gala dla mieszkańców oraz laureatów konkursu, którzy mogli w świątecznej atmosferze skosztować wypieków pozostałych uczestników.
Remigiusz Rączka, który zaprezentował swój talent kulinarny przygotowując dla wszystkich pyszną zupę rybną z pulpecikami oraz rybę po grecku. Nagrody laureatom wręczyła Pani Dominika Tyrna – Prezes Stowarzyszenia LGD „Cieszyńska Kraina”, Pan Włodzimierz Chmielewski – przewodniczący jury konkursu oraz Pan Remigiusz Rączka.