Osoby, które w sobotnie popołudnie odwiedziły lachowicką remizę na pewno nie wyszły z niej głodne. Odbyła się w niej kolejna edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, którego organizatorami są stryszawski Gminny Ośrodek Kultury oraz suskie starostwo.
Co roku tematyka konkursu się zmienia, a tym samym tematem przewodnim jest inny rodzaj mięsa, czy też jakieś konkretne warzywo. Tym razem przed uczestnikami postawiono bardzo trudne zadanie, gdyż mieli przyrządzić potrawy z jagnięciny, która niegdyś królowała na polskich stołach, a szczególnie w tej części kraju, ale teraz nie cieszy się takim uznaniem.
Potrawy typowo regionalne:
I miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica”
II miejsce – KGW „Zawojanki”
III miejsce – KGW Hucisko-Pewelka
Wyróżnienie – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski”
Potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce – KGW Stryszawa Dolna
II miejsce – KGW Baczyn
III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” oraz KGW „Zawojanki”
Wyróżnienie – Zembrzyckie KG „Mioduszyna”
Nalewki tradycyjne:
I miejsce – KGW Targoszów za nalewkę z poziomek leśnych
II miejsce – Zembrzyckie KG „Mioduszyna” za „cyconkę”
III miejsce – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” za „łzy świerszcza” oraz KGW Baczyn za nalewkę różaną
Autorem fotoreportażu jest Wojciech Ciomborowski
Zapewne służby mundurowe nie będą zadowolone czytając e podawano tak pyszne potrawy jak w/w . Jednocześnie przypominam wszystkim osobom wyznania rzymskokatolickiego obowiązkiem katolików jest głodnych nakarmić , spragnionych napoić, nagich przyodziać