Kultura i rozrywka Sucha Beskidzka

Jagnięcinę podano na sto sposobów

Fot. Wojciech Ciomborowski

Osoby, które w sobotnie popołudnie odwiedziły lachowicką remizę na pewno nie wyszły z niej głodne. Odbyła się w niej kolejna edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, którego organizatorami są stryszawski Gminny Ośrodek Kultury oraz suskie starostwo.

Co roku tematyka konkursu się zmienia, a tym samym tematem przewodnim jest inny rodzaj mięsa, czy też jakieś konkretne warzywo. Tym razem przed uczestnikami postawiono bardzo trudne zadanie, gdyż mieli przyrządzić potrawy z jagnięciny, która niegdyś królowała na polskich stołach, a szczególnie w tej części kraju, ale teraz nie cieszy się takim uznaniem.

Potrawy  typowo regionalne:
I miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica”
II miejsce – KGW „Zawojanki”
III miejsce – KGW Hucisko-Pewelka
Wyróżnienie – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski”

Potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce – KGW Stryszawa Dolna
II miejsce – KGW Baczyn
III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” oraz KGW „Zawojanki”
Wyróżnienie – Zembrzyckie KG „Mioduszyna”

Nalewki tradycyjne:
I miejsce – KGW Targoszów za nalewkę z poziomek leśnych
II miejsce – Zembrzyckie KG „Mioduszyna” za „cyconkę”
III miejsce – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” za „łzy świerszcza” oraz KGW Baczyn za nalewkę różaną

Autorem fotoreportażu jest Wojciech Ciomborowski

navigate_before
navigate_next

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jerzy W
Jerzy W
6 lat temu

Zapewne służby mundurowe nie będą zadowolone czytając e podawano tak pyszne potrawy jak w/w . Jednocześnie przypominam wszystkim osobom wyznania rzymskokatolickiego obowiązkiem katolików jest głodnych nakarmić , spragnionych napoić, nagich przyodziać