Dobra, aromatyczna kawa to niezbędnik w wielu domach. Aby taka była można ją parzyć na wiele sposobów, uzyskując ciekawe smaki i intensywność. Najbardziej aromatyczne kawy, dostaniemy bezpośrednio w palarni kawy. Jak je parzyć? Oto popularne metody.
Metody parzenia kawy – co łączy je wszystkie?
Na początek warto zaznaczyć, że niezależnie od wyboru metody parzenia kawy bariści podkreślają, że zawsze warto stosować się do podstawowych zasad by kawa była aromatyczna i intensywna. Odnosi się to i do tradycyjnie parzonych kaw, jak i tych z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarenki, gdzie na ogół sprawdza się najlepsza kawa ziarnista, mielona przed zaparzeniem. Odpowiednie przygotowanie jest w stanie wydobyć z niej maksymalnie dużą ilość bogactwa smaku i aromatu.
Parzenie kawy w kawiarence
Kawiarenka jest uważana za alternatywę dla ekspresu do kawy i w taki sposób może być przygotowana kawa mielona, co znacząco usprawnia sam proces parzenia. Obecnie kawiarenki znajdują się w wielu domach na całym świecie, a parzenie kawy w ten sposób jest proste. Na ogół stosuje się do niej gotowe mieszanki kaw do ekspresu, choć może to być też kawa o jasno wypalonych ziarnach. Warto stosować kawę w ziarnach, którą mieli się w domu, gdyż ta ze sklepu posiada często zbyt drobno zmielone ziarna.
Kawę wsypuje się do sitka kawiarki, wyrównuje i wlewa ciepłą wodę do dolnego zbiornika kawiarki do wysokości wentyla. Następnie kawę stawia się na ogniu i w taki sposób parzy aż zacznie wypływać do górnej części kawiarki.
Chemex i parzenie kawy
Chemex jest urządzeniem w kształcie klepsydry, wykonanym ze szkła żaroodpornego. Napar tak parzonej kawy jest delikatny w smaku i znacznie różni się od tego w ekspresie ciśnieniowym. Do chemexa dodaje się kawę grubozmieloną, która trafia do filtra i tworzy stożek. Filtr przelewa się gorącą wodą, co pozbawia kawę “papierowego” smaku i ogrzewa naczynie. Wodę z naczynia wylewa się. Parzenie trwa około 5 minut.
Co ciekawe, chemex to popularne urządzenie, które pojawia się na filmach i w książkach, a przez lata stało się niemal kultowe. Zostało nawet wybrane przez Instytut Technologii w Illinois jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów obecnych czasów.
Parzenie kawy po turecku oraz kawa z ekspresu kolbowego
Kawa po turecku to prawdopodobnie najstarsza metoda parzenia. Kawę zalewa się wodą, ale sama kawa w efekcie musi być przy tym gorąca, ciemna, czysta i dość słodka. Właściwy kolor uzyskuje się na skutek użycia odpowiednich ziaren, a w popularnym przysłowiu wskazuje się, że zdolność parzenia kawy po turecku daje kobietom możliwość dotarcia do serca ukochanego mężczyzny.
Z kolei kawa z ekspresu kolbowego to napar najbardziej popularny. Ekspres nazywany jest też ręcznym lub manualnym. W taki sposób przygotowujemy obecnie espresso lub popularne latte oraz inne, znane napoje, takie jak: cappuccino, macchiato i flat white.
Syfon i drip
Syfon powstał w latach 30. XIX wieku, a obecnie najbardziej znane są syfony dwóch japońskich firm – Hario i Yama. Parzenie w syfonie to jedna z najstarszych metod przygotowania kawy. W syfonie można łatwo przygotować kawę, a syfon składa się z dwóch szklanych kolb, statywu i palnika. Zdecydowanie trzeba mieć czas by tak przyrządzić kawę i raczej osoby spieszące się rano do pracy mogą mieć z tym problem. Kawa z syfonu odwdzięcza się żywym, słodkim wręcz smakiem z subtelnym aromatem. Z kolei drip to dość klasyczna metoda parzenia kawy, która wydobywa kwasowość kawy i aromat ziaren. Drip to stożkowy filtr, wykonany ze szkła, metalu, plastiku i porcelany.
Źródło: https://www.kawepale.pl/pl/