Tłumnie przybyli kolędować mieszkańcy gminy Jasienica do Gminnego Ośrodka Kultury, gdzie w sali widowiskowej odbyła się „IV Josiynicko Wilija”.
W programie obrzędowo-kolędniczym udział wzięli Kapela Ucha ze Straconki, Zespół Wokalny „Fairy Tale” GOK Jasienica, Regionalny Zespół Dudoski oraz Jasieniczanka, a także Zespół Kolędowy Urzędu Gminy w Jasienicy.
Podczas spotkania wszyscy goście mogli posmakować kulinarnych smakołyków ze „Stołu świątecznego Śląska Cieszyńskiego”, które na konkurs zorganizowany przez GOK w Jasienicy przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z wszystkich czternastu sołeckich miejscowości oraz PZKO w Gutach.
Kulinarne jury w składzie Mirosława Hawełek, Andrzej Płonka, Andrzej Szimke oraz Jan Kaleta z Zaolzia po obejrzeniu stoisk oraz degustacji wigilijnych przysmaków za tradycyjne potrawy świąteczne postanowiło wyróżnić: KGW Bielowicko za Deser moczka, KGW Biery za Klopsiki rybne w zalewie octowej, KGW Grodziec za sarninę z polentą i szagówkami, KGW Iłownica za wędzonkę w kapuście, KGW Jasienica za kapustę z grzybami i karpia w sezamie, KGW Landek za łazanki z kapustą i grzybami, KGW Łazy za placki rybno-ziemniaczane z sosem brokułowym, KGW Mazańcowice za pasztet z orzechami oraz nalewkę świerkówka, KGW Międzyrzecze Dolne za sałatkę śledziową z rodzynkami, KGW Międzyrzecze Górne za pasztet z dzika i zająca oraz nalewkę z melisy, KGW Roztropice za roladki z indyka z boczkiem oraz kompot z suszu, KGW Rudzica za deser wigilijny makówki, KGW Świętoszówka za śledzie w śmietanie oraz śledzie pod pierzynką, KGW Wieszczęta za potrawkę z królika z chlebem na zakwasie, PZKO w Gutach za kaszę z grzybami oraz ciasteczka świąteczne.
Nagrodę specjalną za tradycyjno-wigilijny wystrój stołu świątecznego przyznano KGW Międzyrzecze Dolne.
Autorem fotoreportażu jest Mirosław Galczak