Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec

Już jutro tłusty czwartek. Wypróbuj cieszyński przepis na wyśmienite pączki serowe

W kalendarzu chrześcijańskim tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Mówi się, że kto w tym dniu nie zje chociaż jednego pączka, ten nie będzie miał powodzenia w życiu.

Kiedyś pączki wyrabiano z ciasta chlebowego, a w środku zamiast słodkich konfitur umieszczano skwarki. W takiej postaci smażono je na blasze lub głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu. Początkowo nie używano do ich wyrobu drożdży, co sprawiało, że wypieki były dużo twardsze od tych, znanych nam dziś.

Około XVII wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wygląd miały nieco inny niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Obecnie tłusty czwartek kojarzony jest głównie ze słodkościami – pączkami, różami karnawałowymi i faworkami, znanymi także jako chrust.

Uczniowie klasy 2 Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie w ramach zajęć praktycznych również przygotowali się do uczczenia tego święta. Wysmażyli tradycyjne pączki z powidłami, faworki, róże karnawałowe, oponki oraz pączki serowe.
Staropolskie przysłowie mówi: ,,Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.

Proponujemy sprawdzony przepis na pączki serowe, który pochodzi prosto ze szkolnego bloga.

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 3 jaja
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • olej do smażenia ( w zależności od naczynia ok 0,5-1 l)
  • cukier puder do obtoczenia

Technika wykonania:

  • Twaróg zmielić , dodać resztę składników i wszystko razem zmiksować.
  • W patelni z wysokim rantem nagrzać olej.

Czyste suche ręce, lekko natłuścić olejem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać partami na dobrze rozgrzany olej tak by pływały. W trakcie smażenia urosną. Pączki gdy się zrumienią, same powinny się obrócić na drugą stronę. Gdy są usmażone na złocisty kolor z obu stron, wyjmować na ręcznik papierowy.

Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

google_news
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Oset
Oset
3 lat temu

Jutro tłusty czwartek 🙂 , a pojutrze chudy piątek 🙁

Hermenegilda
Hermenegilda
3 lat temu
Reply to  Oset

Przeżyjemy, oby nie było 7 lat chudych.

Oset
Oset
3 lat temu
Reply to  Hermenegilda

Długo było dobrze , często nawet za dobrze , a to nie jest normalne bo to nie jest raj ( no bez jaj )

Hermenegilda
Hermenegilda
3 lat temu
Reply to  Oset

Raj bez jaj też nie może być. Za dobrze było? – chyba według polityków.

Hermenegilda
Hermenegilda
3 lat temu

No ale jak się same nie obrócą chyba trzeba pomóc. Ile pączków z przepisu wyjdzie, to ważne.

Bicer
Bicer
3 lat temu
Reply to  Hermenegilda

Dla Pana dziennikarza nie ważne on już swoją robotę odwalił