Koło Gospodyń Wiejskich w Brzezówce reprezentuje województwo śląskie na ogólnopolskim konkursie kulinarnym, organizowanym przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi.
Konkurs jest skierowany do kół gospodyń wiejskich z całej Polski, a tematem przewodnim są dania z drobiu. Gospodynie z Brzezówki przeszły przez pierwsze etapy i dotarły do wielkiego finału! Tutaj jednak potrzebna jest pomoc wszystkich mieszkańców nie tylko Gminy Hażlach, ale również Powiatu Cieszyńskiego i całego Województwa Śląskiego! Pokażmy jaka moc tkwi w tym regionie!
Konkurs na dania z drobiu ty wyzwanie dla nawet najlepszej gospodyni domowej. Aby zakwalifikować się do finału, trzeba było zaproponować wykwintny obiad, którego głównym składnikiem jest właśnie mięso drobiowe. Już na tym etapie trzeba było się popisać niesamowitymi zdolnościami kulinarnymi, a także kreatywnością. Ten etap panie z Brzezówki przeszły śpiewająco.
Zaproponowane dania zrobiły na organizatorach konkursu tak duże wrażenie, że w Domu Przyrodnika w Hażlachu zjawiła się ekipa filmowa, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzezówce, przy wsparciu wykwalifikowanego kucharza, dały prawdziwy kulinarny popis! W centrum Hażlacha aż ślinka ciekła, a szczęśliwcy, którzy mieli okazję degustować przygotowane potrawy, potwierdzają że gospodynie z Brzezówki to prawdziwymi kuchennymi wirtuozkami!
– Dania z drobiu to wyzwanie, zwłaszcza jeżeli chodzi o wykwintne potrawy! Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego kurczaka z rożna, czy drobiowych kotlecików, jednak mięso drobiowe daje zdecydowanie więcej możliwości, a odpowiednie połączenie różnych gatunków drobiu oraz odpowiednich przypraw i dodatków może być prawdziwą eksplozją smaku! Tak więc zdecydowałyśmy się zaprezentować wykwintny rosół drobiowy, którego sekretnym składnikiem były prawdziwki oraz jarmuż, który nada zupie nieco pikantnego smaku. Tutaj zmieszałyśmy różne typy drobiu – w naszej zupie znaleźć można zarówno mięso z kurczaka, jak i aromatyczną gęś, czy indyka. Do rosołu przygotowałyśmy grzanki z wątróbką, czyli bardziej elegancką alternatywę dla popularnej kluski wątrobianej – wyjaśniała Barbara Kuchta, Przewodnicząca Rady Gminy Hażlach, która wraz z koleżankami z KGW przygotowywała potrawy na potrzeby konkursu.
Drugie danie to kurczak faszerowany wątróbką, dumnie zwany kurczakiem à la bażant. Tutaj również nie brakowało sekretnych trików znakomitych gospodyń. Kurczaka trzeba natrzeć jałowcem (nawet na dwie doby przed przygotowaniem), a godzinę przed pieczeniem trzeba naszpikować pierś i nóżki słoniną. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a kompozycja smaków to prawdziwa uczta dla podniebienia.
– Sam tam byłem, kurczaka jadłem i rosół piłem! Jestem dumny, że gospodynie wiejskie z Brzezówki reprezentują województwo śląskie w tym ogólnopolskim konkursie, jednak nie jest to dla mnie zaskoczeniem. Panie już nie raz pokazały, co potrafią, a każde danie, które wychodzi spod ich rąk, je się z przyjemnością! Jestem pod wrażeniem przygotowanych przez nie potraw konkursowych, zwłaszcza że miałem możliwość skosztować tych kulinarnych popisów! Panie pokazały, że gotowanie to prawdziwa sztuka i że są w tym zakresie artystkami najwyższej klasy – mówił Grzegorz Sikorski Wójt Gminy Hażlach.
Aby pomóc paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzezówce wystarczy obejrzeć filmik konkursowy, dostępny TUTAJ
Wygrywa KGW, którego popisy kulinarne mają najwięcej wyświetleń! Co bardzo ważne – filmik trzeba obejrzeć przez przynajmniej kilka minut (a najlepiej w całości – dzięki temu poznamy kuchenne triki kulinarnych mistrzyń). Krótsze wyświetlenia nie będą zaliczane. Prosimy o pomoc – udostępnianie i oglądanie! Pokażmy jaka siła tkwi w Śląsku Cieszyńskim i Województwie Śląskim! – mówi Joanna Świba, Radna Rady Gminy Hażlach, odpowiadająca za promocję poczynań KGW.
Warto wspomnieć, że tradycje przygotowania dań z drobiu mają się w Hażlachu bardzo dobrze. To nieopodal Domu Przyrodnika (lokalnego muzeum i centrum ekologicznego, w którym realizowano konkursowe nagranie) funkcjonowała Bażantarnia. Na polowania m.in. na to szlachetne ptactwo przyjeżdżali tutaj możni i znamienici, w tym prezydent Mościcki. Na łące, pomiędzy Domem Przyrodnika a lasem wciąż można spotkać przechadzające się dumnie bażanty, chociaż teraz na szczęście nie są już obiektem polowań. Dlatego w Gminie Hażlach przetrwały ciekawe przepisy na dania z drobiu, które godne są królewskich podniebień