Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, Medium Chain Triglycerides określane po prostu jako tłuszcze MCT stanowią suplement diety o stale rosnącej popularności. Tak zwany olej MCT ma inną ścieżkę metabolizmu niż klasyczne kwasy tłuszczowe. MCT wchłaniany jest szybko, bez udziału lipazy trzustkowej, stanowiąc doskonałe źródło energii. Czym dokładnie są tłuszcze mct, z czego są pozyskiwane, jakie mają zastosowanie?
Tłuszcze MCT – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe
Olej MCT, Medium Chain Triglycerides składa się z kwasów tłuszczowych o długości łańcucha węglowego 6-12 atomów. To sprawia, że tłuszcze MCT w prostszy sposób są rozkładane i mogą być dobrym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie, inaczej niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Sprawdzają się również w szczególnych rodzajach diet. Olej MCT to:
– C6 – kwas kapronowy, z uwagi na intensywny nieprzyjemny smak i zapach olej MCT może nie zawierać C6,
– C8 – kwas kaprylowy, najczęściej 50 do nawet 80% oleju MCT,
– C10 – kwas kaprynowy, zwykle 20 do 50% oleju MCT,
– C12 – kwas laurynowy – olej MCT może zawierać niewielkie ilości C12.
Olej MCT pozyskuje się w procesie frakcjonowania oleju kokosowego albo oleju palmowego.
Kwas kapronowy C6
Ma nieprzyjemny dla człowieka smak oraz zapach. Może powodować ból brzucha. Zwykle jest usuwany z ostatecznego frakcjonowanego tłuszczu MCT.
Kwas kaprylowy C8
Olej MCT C8 może wykazywać wpływ prozdrowotny na układ pokarmowy. Sprzyja łagodzeniu stanów zapalnych jelit.
kwas kaprynowy C10
Kwas kaprynowy wykazuje właściwości antybakteryjne, a nawet przeciwwirusowe. Dlatego obok dietetyki znajduje także zastosowanie w kosmetyce.
Kwas laurynowy C12
Może wykazywać pozytywny wpływ na organizm ludzki. Jednak z uwagi na gorsze wchłanianie niż krótsze kwasy, jest mniej pożądanym składnikiem olejów MCT.
Naturalny olej kokosowy – źródło MCT
MCT z oleju kokosowego albo oleju palmowego pozyskiwane jest w procesie frakcjonowania. Olej MCT ma postać niezmienioną, zachowuje swoje właściwości. Przekształcanie oleju MCT pozwala na uzyskanie pożądanych proporcji poszczególnych kwasów tłuszczowych, usunięcie z produktów spożywczych pozostałych kwasów tłuszczowych.
Pozyskiwanie oleju MCT
Olej MCT zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe uzyskiwany jest metodą frakcjonowania najczęściej oleju kokosowego. W uproszczeniu polega ono na usunięciu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz pozostałych zbędnych składników, pozostawiając jedynie niezmieniony kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Oleje MCT z kokosa mogą być także standaryzowane.
Zastosowanie oleju MCT
Olej MCT stanowi popularny suplement diety. Może być stosowany przez sportowców, osoby mające zwiększone zapotrzebowanie energetyczne czy na diecie ketogenicznej. Często stosuje się go także przy stanach upośledzonego wchłaniania tłuszczów, gdyż umożliwia pominięcie standardowej ścieżki trawienia. Dietetyczne właściwości kwasów tłuszczowych zawartych w oleju MCT są nadal poddawane badaniom.
Olej MCT w szczególnych warunkach dietetycznych
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwiobiegu szybko, jednocześnie wymagając mniejszej ilości tlenu do spalania. Dzięki temu mogą być przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu, zapewniając jednocześnie oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego. Klasyczne źródła pokarmowe nie dostarczają dużych ilości MCT, dlatego preparaty zawierające olej MCT jako suplementy diety znajdują w wybranych sytuacjach swoje uzasadnienie.
Jaki tłuszcz MCT wybrać?
Decydując się na włączenie suplementacji zawierającej średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT warto sięgnąć po produkty o sprawdzonym pochodzeniu i przebadanym składzie. Sam olej kokosowy jest dobrym źródłem MCT, jednak zawiera również pozostałe kwasy tłuszczowe. Dlatego dedykowane kwasy MCT w postaci suplementu będą lepszym rozwiązaniem