E-edukacja Cieszyn

Opalany pstrąg nagrodzony

Fot. ZSGH Wisła

W Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie, odbył się XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Z okazji jubileuszu wręczono statuetki sześciu szkołom, które od 20 lat aktywnie uczestniczą w konkursie. W tym gronie był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.

Dziedzictwo kulinarne było przewodnim tematem tegorocznego konkursu. Udział w edycji krajowej zdeklarowało 27 szkół, natomiast w edycji zagranicznej szkoły z Cypru, Gruzji, Słowacji, Czech, Niemiec, Chin i Holandii. Wiślańską szkołę w kategorii barman reprezentował Jeremiasz Bujok, w kategorii kucharz – Nikola Kubaczka.

Jeremiasz (opiekun Dorota Mendrek), przygotował drinka o nazwie „White Man”, za który otrzymał wyróżnienie. Nikola (opiekun Iwona Gomola) przygotowała zakąskę rybną „Opalany pstrąg wędzony”. Za tę potrawę otrzymała drugą nagrodę.

google_news