Wystartowały tegoroczne Święta na Starówce. Na Rynku i placu Ratuszowym stanęły stoiska gastronomiczne, które funkcjonować będą aż do niedzieli. Sprawdziliśmy ceny niektórych specjałów.
Na stoiskach usytuowanych na Rynku za grillowany oscypek zapłacimy 5 zł, a za oscypek z żurawiną 7 zł. Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym to przysmak wyceniony na 7 zł, a herbata kosztuje 10 zł.
Decydując się na kiełbasę z grilla, trzeba zapłacić 20 zł. Pierogi ruskie lub z mięsem kosztują 20 zł, zapiekanka 25 zł, a chilli con carne 29 zł. Specjalność kuchni węgierskiej, czyli placki zwane langoszami, to wydatek rzędu 23-27 zł.
Na stoiskach królują również grzańce – w cenie 16 zł. Za hot aperol zapłacimy 20 zł, a za grzaniec bezalkoholowy od 10 do 15 zł.
Na kiermaszach dostępne są również między innymi gorąca czekolada, kolorowe słodycze, wata cukrowa i popcorn.