W Cafe Muzeum w Cieszynie odbyła się druga edycja konkursu na najlepszy kreplik Księstwa Cieszyńskiego. Kreplik to w gwarze Śląska Cieszyńskiego po prostu pączek, czyli przysmak zjadany z upodobaniem przez wiele osób w Tłusty Czwartek.
Jurorzy nie mieli łatwego zadania. Przygotowano bowiem dla nich aż 13 różnych rodzajów pączków. Z powidłami, ze śmietaną, w czekoladzie, obsypane kokosem, lukrowane, pudrowane, nadziewane adwokatem i ozdobione skórką pomarańczową… Palce lizać! Ale tylko jeden okazał się najlepszy z najlepszych. Był to pączek z konfiturą różaną wykonany przez cukiernię ze Strumienia. Drugie miejsce zajął kreplik z piekarni w Zebrzydowicach, a trzeci był wyrób serwowany przez piekarnię z Czeskiego Cieszyna.
W jury zasiedli: Marian Dembiniok, dyrektor Muzeum Śląska Cieszyńskiego, Teresa Wałga, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Cieszynie oraz Chwytak, cieszyński producent muzyczny. Przewodniczącym kulinarnego gremium był Michał Bałazy, kucharz, vloger, Ambasador Kulinarny Polski. W ocenie brany był uwagę wygląd, smak oraz zapach ciastka.
Autorką zdjęć jest Dorota Krehut-Raszyk.