Sport Żywiec

Półmaraton Żywiecki – czyli dla biegaczy i dla kibiców! – WIDEO

Fot. Paweł Szczotka

O 10.00 w niedzielę (17 marca) z Rynku w Żywcu wystartuje 23. PKO Półmaraton Dookoła Jeziora Żywieckiego!

Fot. Starostwo Powiatowe w Żywcu

Zawodnicy będą mieli do przebiegnięcia dystans 21,0975 km z Żywca przez Zarzecze, Tresną, Żywiec Oczków na metę żywieckiego Rynku.

– Na obecną chwilę (14 marca – g. 16.30 – przyp. red) do biegu zgłosiło się aż 2385 osób. Oczywiście dopiero w dniu zawodów przekonamy się ilu ich naprawdę wystartuje. Warto przypomnieć, że w naszym półmaratonie mamy również odrębną klasyfikację dla zawodników z Żywiecczyzny. Zapraszamy wszystkich 17 marca do Żywca. Na zawodników czeka wspaniała trasa, a na kibiców emocje i wiele atrakcji na mecie – zachęca Mirosław Dziergas, dyrektor biegu i jednocześnie dyrektor Wydziału Turystyki, Kultury, Sportu i Promocji Powiatu Starostwa Powiatowego w Żywcu, które jest głównym organizatorem wydarzenia.

Jak podkreślają organizatorzy cały czas trwają zgłoszenia, które przyjmowane są poprzez stronę internetową www.halfmarathon.zywiec.pl, a w dniu startu półmaratonu w biurze zawodów.

Rekord trasy w 2022 roku ustanowił Tomasz Grycko (UKS Bliza Władysławowo) z czasem 01:05:54. Natomiast wśród kobiet najszybciej trasę pokonała w 2016 roku Barsosi Stellah Jepnegetich z Kenii – 01:14:15.

***
Organizatorzy przypominają, że 17 marca od 9.30 do 14.00 możliwe będą utrudnienia w ruchu na trasie wokół Jeziora Żywieckiego. Bieg odbędzie się przy ograniczonym ruchu drogowym, poza odcinkiem Tresna zapora – Żywiec ul. Sienkiewicza, gdzie będzie całkowicie zamknięty. Dla kierowców wyznaczone zostaną objazdy.

Na Półmaraton Dookoła Jeziora Żywieckiego zapraszają starosta żywiecki Adrian Midor (z prawej) i wicestarosta żywiecki Stanisław Kucharczyk

Na Półmaraton Dookoła Jeziora Żywieckiego zaprasza dyrektor biegu Mirosław Dziergas

Fot. Paweł Szczotka

Fot. Paweł Szczotka

Fot. Paweł Szczotka

Fot. Paweł Szczotka

Fot. Paweł Szczotka

Fot. Paweł Szczotka

Fot. Paweł Szczotka

Fot. Paweł Szczotka

google_news