Tak, jak kuchnia holenderska kojarzy nam się głównie z ziemniakami, śledziem, daniami jednogarnkowymi czy aromatycznymi serami, tak polska sztuka kulinarna stoi bigosem. I choć smaki Niderlandów zadomowiły się w naszej ojczyźnie spory czas temu, tak przenikanie polskiej kuchni do holenderskich jadłospisów bywa dla wielu zaskakujące. Zwłaszcza jeśli chodzi o jadłospisy sportowców! Sprawdź, czym urzekł ich polski bigos.
Bigos to król polskiej kuchni. Każda rodzina przygotowuje go na swój sposób, dodając do podstawowych składników nieco swojego serca i smaku. Jedni uwielbiają bigos podlany czerwonym winem, inni dodają dla przełamania smaku śliwkowe powidła, jeszcze inni stawiają na wędzone śliwki, a wiele z nas nie wyobraża sobie miseczki tej tradycyjnej dla polskiej kuchni potrawy, jeśli zabrakłoby w niej suszonych grzybków.
Bazę bigosu stanowi kiszona kapusta oraz mięso – jest to nieodłączny element tego dania. Wyrazisty kwaśny smak kapusty w połączeniu z sycącymi mięsami przekonał do siebie – jak się okazało – całą rzeszę miłośników w (nie)dalekiej Holandii. Liczne grono influencerów poleca ten specjał polskiej kuchni i sprawia, że polski bigos, można rzec danie narodowe, szturmem podbija serca holenderskich sportowców. W tamtejszej sieci w ostatnim czasie można znaleźć wiele przepisów na te potrawę, a jeden z nich pojawił się między innymi na popularnym sportowym portalu Train and Grain. Analizując skłądniki tradycyjnego bigosu, ich właściwości odżywcze nie trudno zrozumieć, dlaczego właśnie to danie zdobyło serca tylu osób.
Zawodowi sportowcy dostrzegli ogromny potencjał dania, który świetnie uzupełnia wartości odżywcze po intensywnej aktywności fizycznej i treningu, Bigos jest bogaty w wyjątkowe składniki, które skutecznie wspomagają proces regeneracji atletów. Kiszona kapusta efektywnie i smacznie wzmacnia układ odpornościowy, jest doskonałym źródłem witaminy C, a mięso dostarcza pokładów niezbędnego białka, tak cennego po treningu. Dodatkowo, aromatyczne przyprawy pobudzają metabolizm do pracy, a połączenia smaków zachwycają kubki smakowe. Dodatkowym atutem bigosu jest to, że jest niezwykle prosty do przyrządzenia, co także jest istotne dla sportowców. Jest to zatem idealna propozycja dla wszystkich osób, które nie dysponują dużą ilością czasu w ciągu dnia, ale wciąż muszą szybko uzupełnić pokłady energii i wartości odżywczych. Raz przygotowany bigos można odgrzewać i zajadać nawet przez kilka dni, a nadmiar zamrozić – i odgrzać w chwili, kiedy okaże się prawdziwym kołem ratunkowym.