Słoneczna aura sprzyja grillowaniu. Skoro zdajemy sobie sprawę z ilości produkowanych przez nas odpadów, zastanówmy się w tym cyklu, w jaki sposób ograniczyć ich powstawanie podczas letniego grillowania, bądź jak poradzić sobie z tymi, które zostały wytworzone.
Przede wszystkim podstawową zasadą jest przygotowanie takiej ilości dań i potraw, która będzie adekwatna do ilości zaproszonych osób. W ten sposób unikniemy jednego z najważniejszych problemów – marnowania jedzenia i tym samym generowania dużej ilości odpadów BIO. Jeśli jednak przyrządzimy tych potraw więcej, to zawsze można na koniec spotkania podzielić między siebie to, co zostało. Unikajmy jednorazowych naczyń, kubków, czy sztućców. Owszem są one pewnym ułatwieniem, ale stanowią również niepotrzebny i trudny do zagospodarowania odpad. Jeśli jednak ich użyjemy, pamiętajmy, aby wyrzucić je do kosza na Pozostałości po segregowaniu.
Co do innych odpadów, wyprodukowanych podczas grillowania?:
- Resztki po jedzeniu (w tym kości, ości, resztki mięsa) wyrzuć do kosza na BIO,
- Mokry ręcznik papierowy wyrzuć do odpadów BIO,
- Olej z marynat – zbieraj selektywnie razem z np. tłuszczem ze smażenia, następnie zlej do butelki plastikowej (po wystudzeniu) i wyrzuć do jednego z wielu pojemników na zużyty olej, rozstawionych w naszym mieście (ich lokalizację można sprawdzić w aplikacji Wybieram Czyste Miasto)lub do najbliższego PSZOK,
- Butelki plastikowe po napojach oraz puszki wyrzuć do kosza na Metale i tworzywa sztuczne. Pamiętaj, aby były puste i zgniecione. Natomiast szklane wyrzuć do kosza na Szkło,
- Przypalone i mocno zabrudzone aluminiowe tacki wyrzuć do kosza na Pozostałości po segregowaniu; względnie czyste do kosza na Metale i tworzywa sztuczne,
- Brudne, mocno zatłuszczone jednorazowe naczynia wyrzuć do Pozostałości po segregowaniu,
- Tackę z mięsa wyrzuć do kosza na Pozostałości po segregowaniu.
Pamiętaj jednak, że nadrzędną zasadą jest ograniczenie wytwarzania odpadów. Może więc warto rozdzielić pomiędzy siebie przygotowanie potraw i tak samo na koniec – rozdzielić to, co zostało. Prawidłowe postawy ekologiczne dają największy efekt nie tylko podczas większych wydarzeń ekologicznych, lecz przede wszystkim w czynnościach, które wykonujemy każdego dnia. I kiedy stają się codziennością, mają największą wartość.