Zamek Cieszyn po raz dziewiętnasty ogłasza jeden z najsłodszych i najbardziej wyczekiwanych konkursów w regionie. To wyjątkowa okazja, by sięgnąć po rodzinne, sprawdzone receptury, skorzystać z rad mistrzyń i mistrzów domowego wypieku oraz podjąć wyzwanie stworzenia idealnych, tradycyjnych cieszyńskich ciasteczek.
Uczestnicy mogą zgłaszać wyłącznie drobne wypieki, zgodne z lokalną tradycją. Jury oceni je według pięciu kryteriów: zgodności z tradycją, estetyki i staranności wykonania, bogactwa form, smaku oraz sposobu podania.
Konkursowe wypieki należy dostarczyć 14 grudnia 2025 r. do Transgranicznego Centrum Informacji Turystycznej (obok repliki tramwaju) w godzinach 10:00–13:00. Ogłoszenie wyników nastąpi tego samego dnia, 14 grudnia o godz. 16:00, w Oranżerii Zamku Cieszyn. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. I miejsce – nagroda pieniężna, II miejsce – zestaw porcelany Bogucice, III miejsce – prezent niespodzianka, a także upominki od firmy Lambertz.





