Porady i inspiracje

10 zasad zdrowej i rozsądnej diety

Właściwe odżywianie pozwala na zachowanie zdrowia. Jest także metodą leczniczą w przypadku wielu chorób, stosowaną również wtedy, kiedy wdrażane jest leczenie farmakologiczne. Przeczytaj poniższy tekst i poznaj 10 zasad prawidłowej diety!

Regularne posiłki

W zdrowym odżywianiu, poza ilością, jakością oraz właściwym doborem produktów, istotna jest częstotliwość spożywania posiłków. Przyjmuje się, że powinno ich być od 3 do 5, przy czym najkorzystniej jest utrzymywać stałe pory posiłków oraz ich równomierny rozkład w ciągu dnia. Najobfitsze powinny być posiłki dopołudniowe, a najskromniejsze – wieczorne. Warto też znać zapotrzebowanie energetyczne swojego organizmu – kalkulator kalorii pozwoli Ci obliczyć ilość kalorii, którą powinieneś spożywać w ciągu dnia.

Różnorodność spożywanych produktów

Im większa różnorodność posiłków, tym więcej witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych trafia do twojego organizmu. Dzięki zróżnicowanej diecie komórki mają szansę pobrać niezbędne dla ich prawidłowego funkcjonowania elementy pożywienia, co w dłuższej perspektywie czasowej stanowi podstawę dobrego samopoczucia i zdrowia.

Warto podkreślić, że różnorodnych posiłków nie da się zastąpić suplementami. Suplementacja to forma leczenia niedoborów i nie powinna zastępować prawidłowej diety.

Unikanie nadmiernej ilości tłuszczów

Tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, spożywane w nadmiernych ilościach nie są dla nas korzystne. Przyczyniają się do powstawania wielu chorób, w tym m.in. otyłości czy schorzeń związanych z układem krwionośnym (np. miażdżycy).

Do „dobrych” lipidów, którymi powinno się zastępować przynajmniej część tłuszczów zwierzęcych, należą tłuszcze roślinne oraz pochodzące z ryb.

Spożywanie warzyw w dużych ilościach

Warzywa dostarczają naszym organizmom duże ilości witamin i składników mineralnych. Zawierają spore ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie i wody, dlatego ich spożywanie jest szczególnie korzystne. Warzywa powinny się znaleźć w każdym z trzech podstawowych posiłków.

Warto podkreślić, że poza warzywami strączkowymi, czy innymi zawierającymi duże ilości tłuszczu, warzywa można spożywać niemal bez ograniczeń, ponieważ są niskokaloryczne.

Jedzenie owoców w nieco mniejszych ilościach niż warzyw

Choć owoce również dostarczają naszym tkankom cenne witaminy i składniki mineralne, a także inne związki (polifenole, bioflawonoidy), to jednak ich spożycie należy ograniczyć ze względu na dużą zawartość cukru.

Oczywiście cukier, który zawierają owoce nie jest co do zasady szkodliwy dla organizmu, jednak spożywany w dużych ilościach może prowadzić do zwiększenia masy ciała i innych problemów.

Węglowodany? Tak, ale tylko zdrowe

Cukry proste są dla organizmu szkodliwe i powinno się z nich w ogóle zrezygnować. Tym bardziej, że obecnie cukier (lub substancje słodzące) znajdują się w większości gotowych produktów, również takich, w których jest całkowicie zbędny i nie spodziewamy się go w składzie.

Wystarczające ilości węglowodanów korzystnych dla zdrowia przyjmujemy spożywając brązowy ryż, makaron razowy czy płatki owsiane, a także owoce.

Spożywanie nasion roślin strączkowych

Suche nasiona roślin strączkowych powinny stanowić stały element naszej diety. Dostarczają organizmowi cenny błonnik nierozpuszczalny w wodzie, który przyczynia się w znacznym stopniu do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, a także odgrywa pewną rolę w zapobieganiu uchyłkowatości jelit, powstawaniu polipów oraz nowotworów.

Picie wody

Woda stanowi od 65 do 70 % masy ciała dorosłego człowieka, jest zatem bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Choć obecnie spożywa się jej znacznie więcej, niż np. 20, 30 lat temu, to jednak statystycznie ciągle jeszcze zbyt mało.

Właściwe nawodnienie zapewniają człowiekowi około 2l dziennie, spożywane w niewielkich porcjach w odstępach czasu.

Unikanie nadmiaru soli

Sód zawarty w soli jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak najczęściej dostarczany jest z pożywieniem w nadmiernych ilościach. Zgodnie z zaleceniami WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g, co odpowiada mniej więcej łyżeczce do herbaty. Nawet jeśli wystrzegasz się nadmiernego solenia posiłków, miej na uwadze, że sól dodawana jest do wielu gotowych produktów, więc najpewniej spożywasz jej wystarczające lub nawet zbyt duże ilości.

Umiar w spożywaniu alkoholu

Alkohol w niewielkich ilościach nie szkodzi, jednak oczywiście jego nadmiar przyjęty w jednorazowej dawce jest toksyczny. Z kolei regularne spożywanie alkoholu w niewielkich dawkach, choć może wydawać się bardziej korzystne, może prowadzić do choroby alkoholowej. Najlepiej w przypadku alkoholu zachować umiar zarówno co do ilości, jak i częstotliwości spożycia.

google_news