Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

5 pomysłów na zimowe desery bez wyrzutów sumienia

Zimą po wszelkie smakowitości sięgamy bardzo chętnie. Mroźne dni zaostrzają apetyt na apetyczne i wyborne desery. Nie tylko zapewniają one dawkę niezbędnej energii, ale potrafią w mgnieniu oka polepszyć humor. Ochota na deser idzie w parze z potrzebą zapewnienia odpowiedniego bilansu kalorycznego – wszak tego typu posiłki kojarzą się nam zwykle z ogromną ilością kalorii. Poniżej przedstawiamy zatem kilka inspiracji, który udowadniają, że deser może być zarówno pyszny, jak i zdrowy, a o wyrzutach sumienia można zapomnieć!

“Szarlotka” bez pieczenia

Ten deser przywoła smak tradycyjnej szarlotki, a jest nieco mniej kaloryczny niż pieczone ciasto. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, więc idealnie nadaje się na długie, zimowe wieczory, kiedy zamierzamy oddać się lekturze ulubionej książki, delektując się kęsami czegoś słodkiego.  Do przygotowania potrzebne są:

  • jabłka – około 1 kg
  • herbatniki – ok 30 sztuk
  • cynamon – do smaku
  • ksylitol – lub inny zamiennik cukru, ilość wg uznania
  • galaretka roślinna w proszku – 1 opakowanie na około 200g gotowego musu, który wyjdzie podczas przyrządzania, doskonale sprawdzi się brzoskwiniowa i cytrynowa

Po przygotowaniu składników czas zabrać się za przygotowanie samego ciasta.

Kroimy jabłka na małe kawałki i blendujemy na mus. Do musu dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy proszek galaretkowy oraz ksylitol i jeszcze chwilę blendujemy, tak aby smaki się połączyły.  Powstałą masę zagotowujemy – powinna gotować się około 3 minut. Cały czas mieszamy, aby uniknąć przypalenia. Ostatni etap to wylanie masy na formę wyłożoną herbatnikami – herbatniki powinny stanowić zarówno spód “ciasta”, jak i powinny je przykrywać.

Gotowy deser wystarczy schłodzić w lodówce – aż do całkowitego zgęstnienia masy. Smakuje wyśmienicie z lodami waniliowymi, jednak i bez nich trudno powstrzymać się od spałaszowania całej porcji od razu!

Gorzka czekolada z pomarańczą

Gorzka czekolada i pomarańcze to połączenie doskonałe, które zachwyciło juz niejednego smakosza.

Wykorzystując ten niezawodny duet można zaserwować deser, który przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie idealne połączenia smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut! Potrzebna jest:

  • czekolada gorzka – 1 tabliczka
  • czekolada deserowa – pół tabliczki
  • pomarańcza – jedna sztuka
  • płatki migdałów

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną już czekoladę gorzką przelewamy do pucharka. Dodajemy obrane kawałki pomarańczy. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Całość polewamy od góry czekoladą deserową. Gotowe!

Orzechy w jogurcie z miodem

Jogurt, szczególnie odtłuszczony, idealnie sprawdzi się jako smakowy zamienniki śmietany. Oczywiście nie ma co liczyć na to, że odda smak tortowej 36%-wej śmietanki, niemniej w połączeniu z owocami prezentuje się łudząco podobnie, a smakuje bardzo dobrze. Poniżej wersja deseru orzechowego. Potrzebne będą:

  • jogurt grecki – zamiennie jogurt odtłuszczony
  • garść orzechów – najlepiej mix, np. laskowe, włoskie, nerkowca
  • rodzynki
  • miód pszczeli – wg uznania

Do małego pucharka kładziemy warstwami: jogurt, orzechy, ponownie jogurt i orzechy, a na koniec warstwa jogurtu, którą polewamy odrobiną miodu pszczelego. Ważne, aby nie używać miodu sztucznego, który wytwarzany jest z syropu ziemniaczanego i innych cukrów złożonych, nie posiada więc ani walorów smakowych naturalnego miodu, ani jego dobroczynnych składników odżywczych.

Deser kawowy

Jeśli marzy nam się smakowita słodkość z odrobiną pobudzającej kofeiny, z pomocą przychodzi pyszny deser kawowy. Potrzebować będziemy:

  • mleko, ok pół litra
  • żelatynę, 20g
  • ulubioną kawę, koniecznie rozpuszczalną, 20g
  • ksylitol lub erytrytol
  • czekoladę deserową

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 3 łyżkach mleka. Resztę mleka gotujemy, dodajemy erytrytol oraz kawę. Do tak powstałego mleka kawowego dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszając aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Po przestygnięciu podajemy w pucharkach, wierzch posypując grubą warstwą startej czekolady.

A może odrobina… prądu?

Ostatnia propozycja – dla tych, którzy nie boją się dodatku alkoholu w deserach. Nie będzie to jednak tiramisu, a przetwory z nalewką! Jeżeli w spiżarni zalegają konfitury, przetwory czy dżemy, dobrym pomysłem na ich wykorzystanie będzie podanie ich w salaterkach z odrobiną nalewki owocowej. Komponuje się świetnie, smakuje jeszcze lepiej!

Podstawową kwestią w przyrządzaniu smacznych dań i deserów jest pomysłowość. Nie bez znaczenia jest też szybkość przygotowania. Prezentowane wyżej przysmaki należą do szybkich i efektownych. Jeśli zaś zależy nam kreatywnych posiłkach niskokalorycznych, a przy tym chcemy maksymalnie  zaoszczędzić swój czas, rozwiązaniem będzie dieta pudełkowa Kraków. Inne dania każdego dnia to niebywała gratka dla smakoszy!

Artykuł partnera

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hermenegilda
Hermenegilda
3 lat temu

Jeśli deser jest nieświeży to jakie są wyrzuty? – zapewne specjalista Tadeusz odpowie.