Porady i inspiracje Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

7 zalet oliwy z oliwek – dlaczego jest taka zdrowa?

Oliwa z oliwek przez wielu nazywana jest najzdrowszym olejem świata. Stanowi istotny element diety śródziemnomorskiej, co ma odzwierciedlenie w długości życia mieszkańców państw, w których oliwy się nie żałuje. Okazuje się, że statystyczny Włoch będzie żył 82 lata, podczas gdy statystyczny Polak – 78.

Niby niewiele, ale nie o samą długość chodzi, a o jakość – Włosi często nawet do późnej starości są energiczni i weseli, zaś my, jako naród, mamy raczej nieprzyjemną wizję starości, nieprawdaż? Można to jednak zmienić. Pierwszym krokiem niech będzie wprowadzenie kilku poprawek w diecie. Na przykład włączenie do niej oliwy z oliwek. Oto siedem zalet tego “płynu bogów”.

1. Korzyści dla serca

Oliwa, szczególnie ta z pierwszego tłoczenia, ma działanie przeciwzapalne. Wielu ludzi nie wie, że przewlekle utrzymujące się stany zapalne odpowiadają za odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych, a tym samym do ich zatkania, co jest przyczyną zawałów, udarów, czy wysokiego ciśnienia.

Uważa się, że oleokantal, czyli przeciwutleniacz z oliwek ma działanie przeciwzapalne zbliżone do ibuprofenu! Nie niesie jednak za sobą żadnych potencjalnych działań niepożądanych.

2. Działanie przeciwnowotworowe

Stany zapalne mogą też być przyczyną powstawania raka! Wspomniany wcześniej oleokantal, a także kwas oleinowy, czyli główny składnik oliwy, nie tylko zmniejszają zapalenia, ale także chronią DNA przed tak zwanymi wolnymi rodnikami, gdyż mają działanie przeciwutleniające. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko mutacji w komórkach, a co za tym idzie- ryzyko powstania nowotworów.

3. Ochrona wzroku

Łyżka stołowa oliwy z oliwek to aż 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę E – jedną z najbardziej niedoborowych w tradycyjnej polskiej diecie. Wielu naukowców spekuluje, że pogorszenie się wzroku z wiekiem nie jest wcale naturalne i konieczne, a stanowi raczej efekt przewlekłych niedoborów witaminy E. Jeśli tak faktycznie jest, można temu procesowi zapobiec, m. in. z pomocą oliwy z oliwek.

4. Ochrona mózgu

Badania wykazały, że osoby regularnie spływające oliwę z oliwek mają mniejsze stężenie beta-amyloidu w mózgu, niż osoby jej unikające. Jest to szkodliwe białko, które przyczynia się m. in. do powstawania zaburzeń pamięci i w konsekwencji choroby Alzheimera.

5. Młodszy wygląd skóry

Oprócz tego, że oliwa sama w sobie jest bombą przeciwutleniaczy, dodana do sałatki może zwiększać wchłanialność witamin i przeciwutleniaczy z warzyw. Dzięki temu Twoje ciało dostaje prawdziwy prozdrowotny “zastrzyk” dobrodziejstw, gdy jesz sałatki z warzywami i oliwą. Warto wiedzieć, że przeciwutleniacze pomagają zachować młody wygląd na dłużej, bo zapobiegają rozpadaniu się włókien kolagenu w skórze. Oliwę można również stosować zewnętrznie na skórę głowy, w celu wyleczenia łupieżu.

6. Lepszy seks

Nadciśnienie i miażdżyca, a szerzej mówiąc- wszystkie zaburzenia w obrębie naczyń krwionośnych, które utrudniają dopływ krwi do stref intymnych, stanowią częstą przyczynę impotencji i problemów z osiągnięciem orgazmu. Regularne spożywanie oliwy z oliwek, ograniczenie ilości spożywanego mięsa (nie licząc ryb) i polubienie owoców cytrusowych pozwala według badań ograniczyć ilość leków na nadciśnienie aż o 49%. Nawet jeśli nie cierpisz na impotencję, stosuj oliwę z oliwek, byś nigdy nie doświadczył tego przykrego problemu.

7. Ochrona przed nadwagą

Pomimo faktu, że jest dość kaloryczna, oliwa z oliwek tak naprawdę chroni nas przed nadwagą. Dzieje się tak dlatego, że roślinne kwasy tłuszczowe, nawet jeśli nieco przesadzisz z ich ilością, są w bardzo niewielkim stopniu zmieniane na faktyczny tłuszcz w Twoim ciele. Tłuszcze z oliwy są za to bardzo sycące, dzięki czemu nie masz w ciągu dnia ochoty na podjadanie. Wykazano także, że regulują poziom cukru (a co za tym idzie- insuliny). A im mniej masz cukru we krwi, tym szybciej organizm pobiera zasoby z Twojej tkanki tłuszczowej.

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
4 lat temu

Warto też zwrócić uwagę na jakość oliwy. Nie każda dostępna w sklepie jest dobrej jakości. Ja od lat używam Monini, to tradycyjna włoska marka, która nie zmieniła swojej jakości od wielu lat. Ma też dużą zawartość polifenoli i rzeczywiście dba o zdrowie.