Otwarte w Bielsku-Białej MONO Pâtisserie & Bistro to miejsce o światowym sznycie, królestwo prawdziwych dzieł sztuki na talerzu. W pięknych wnętrzach gości raczy się ręcznie wyczarowywanymi monodeserami i pralinami, a można tu wpaść jeszcze na wspaniałe śniadania i lunche.
MONO Pâtisserie & Bistro przy ulicy Barlickiego 13 otwarto 14 maja. Właściciele postawili na bezkompromisowość w każdym calu, przywiązując uwagę do najwyższej jakości produktów, sposobu ich podawania i pakowania, angażując prawdziwych mistrzów i dbając o każdy detal wystroju i obsługi trzypoziomowego lokalu. Choć serwuje się tu dania i desery w iście królewskim stylu, to ceny są zaskakująco atrakcyjne.
Goście do MONO wpadają na jedyne w swoim rodzaju śniadania z własnoręcznie wypiekanym chlebem oraz lunche, których najwyższą światową jakość gwarantuje szef kuchni Konrad Drewniak. To też miejsce spotkań i rozmów przy kawie czy herbacie, w tym oryginalnej japońskiej herbacie matcha, którą możemy znaleźć też w niektórych potrawach i deserach MONO.
Jednak MONO to przede wszystkim francuska cukiernia. Już przy wejściu uwagę gości zwraca lada z zachwycającymi monoporcjami, czyli biżuteryjnymi deserami, oraz tak samo ręcznie wyrabianymi pralinami i makaronikami. To dzieła profesjonalizmu i talentu Sary Szal, współwłaścicielki i pastry chefa, która szkoliła się u największych mistrzów cukiernictwa w Polsce i Paryżu. Zależy jej, aby w Bielsku-Białej na tej niwie wprowadzić powiew świeżości i światowych trendów. Ręczne przygotowanie części deserów trwa nawet trzy dni. Niektóre liczą sobie aż osiem warstw, tworzących feerię zaskakujących smaków. Goście mają pewność, że smakują autorskich i jedynych w swoim rodzaju kompozycji. Sztuką jest nie tylko łączenie smaków i najlepszych składników, choćby belgijskiej czekolady, ale także kolorów i struktury. W monoporcjach można doszukać się jadalnego złota oraz srebra. W pralinach odkryjemy najlepsze trunki i rzadkie owoce takie jak bergamotka, yuzu, rokitnik czy brusznica oraz zachwycimy się ich kształtem i zdobieniem. W MONO nawet dekorowaniem tortów zajmuje się artysta plastyk.
Zgrana dziesięcioosobowa załoga dba o każdy szczegół, w tym sprowadzanie produktów od lokalnych dostawców czy korzystanie z biodegradowalnych opakowań. Goście są serdecznie witani przez właścicieli, którzy tworzą wyjątkową atmosferę i dbają o to, by każdy czuł się tu wyjątkowo i otrzymał na talerzu to, co trafi w jego gusta i oczekiwania. A każde odwiedziny w MONO to nowa przygoda, bowiem krótkie sezonowe menu jest systematycznie zmieniane.
MONO Pâtisserie & Bistro
ul. Barlickiego 13, Bielsko-Biała
tel. 664 060 065
Czynne: od wtorku do czwartku od 7.00 do 21.00, w piątek od 7.00 do 22.00, w sobotę od 9.00 do 22.00, a w niedzielę od 9.00 do 20.00.
Chcesz być na bieżąco z ofertą MONO Pâtisserie & Bistro? Śledź profil facebookowy pełen smakowitych nowości!
ПОСЕЩАЛИ ДАННОЕ КАФЕ МОНО ВСЁ ВЕЛИКОЛЕПНО !!!! ЦЕНЫ ,ОБСЛУЖИВАНИЕ ,ПРОФЕССИОНАЛЬНЫЙ ,КВАЛИФИЦИРОВАННЫЙ ПЕРСОНАЛ !!! WSZYSTKO BARDZO SMACZNE !!!
Takiej jakości w Bielsku jeszcze nie było a przynajmniej nie trafiłem. Trudno sobie to wyobrazić, ale główną zaletą tych deserów nie jest wspaniały wygląd ale boski smak. Cukiernia z najwyższej półki, do której chce się wracać i zapraszać znajomych.