W restauracji „Dwór Kukuczka” w Istebnej odbył się finał regionalnego konkursu kulinarnego „Warzymy z matkóm i tacikym”, organizowanego przez Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie.
Gotowało z babcią lub dziadkiem sześcioro wnucząt. Rodzinne duety zostały wybrane spośród dziesięciu podczas półfinału konkursu, jaki miał miejsce w Leśnym Ośrodku Edukacji Ekologicznej w Istebnej. Urszula Kawulok z wnukiem Kamilem wykonali maćki w kapuśnicy, Maria Ligocka z wnukiem Tomkiem placki na blasi ze szpyrkami, Irena Motyka z wnuczką Jagodą – śliwulę, natomiast Krystyna Szkawran z wnukiem Jankiem zaserwowali krew pieczoną, Anna Łupieżowiec z wnuczką Lilianą bobólę z ziemniokami, a Zbigniew Wałach z wnukiem Pawłem przygotowali placek na listku kapusty.
Nad całością konkursu czuwało jury, oceniając wspólne działania dziadków i wnuków, archaiczność potraw oraz ich smak. W gremium zasiedli profesjonalni kucharze i znawcy potraw regionalnych, m.in. Helena Legierska, Urszula Gruszka, Łucja Dusek-Francuz, Barbara Juroszek, Artur Kupczyk, Maciej Ludorowski oraz Robert Juroszek. Najwyżej ocenioną potrawą została pieczona krew, wykonana przez Krystynę Szkawran i wnuka Janka. Dodatkowe wyróżnienia i nagrody rzeczowe trafiły do Ireny Motyki i Jagody, Anny Łupieżowiec i Liliany oraz Zbigniewa Wałach i Pawła.
Autorką fotoreportażu jest Dorota Krehut-Raszyk