Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najbardziej autorskie restauracje, a wszystko odbywa się w stu procentach w duchu #RespectFood i nie marnowania żywności. Restaurant Week to niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu, a to wszystko w znakomitej cenie 59 zł za osobę!
Restaurant Week potrwa do 27 czerwca. W Bielsku-Białej można skosztować pyszności przygotowanych między innymi przez MONO Patisserie & Restaurant oraz Restauracji BOSCO.
Byliśmy w obu i skosztowaliśmy niebanalnych dań. Co możemy napisać? Naprawdę warto! Nigdzie na co dzień nie jesteśmy w stanie spróbować tak wymyślnych kompozycji, a tym bardziej przygotować ich samodzielnie w domu. Niech wasze kubki smakowe „odlecą”, tak jak nasze.
W każdej z restauracji wyboru są dwa menu. W MONO raczyliśmy się między innymi kremem z pieczonych białych szparagów z zielonym olejem, migdałami i żelem z trawy cytrynowej. Są też kopytka ziemniaczane z żelowanym i suszonym żółtkiem, serem dojrzewającym, ziołowym pesto i młodą, grilowaną cebulką. A na deser sernik z wanilią, białą czekoladą, rabarbarem i cygaretkami.
W BOSCO zaserwowano nam krem z czerwonej cebuli z chrupiącym kozim serem, chutney z gruszki i tymiankiem. Daniem głównym była polędwiczka wieprzowa podana z ziemniakami palonymi, purée z selera z białą czekoladą i popcornem z kaszy gryczanej. Natomiast kopuła z białej czekolady z musem truskawkowym, zamszem jadalnym i truskawkami dopełniła całości.
Prawda, że brzmi kusząco?