W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie już po raz jedenasty wystartował Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy.
Uczestnicy musieli za zadanie wykonać potrawy na bazie wieprzowiny. W sumie w szranki stanęło 16 uczniów ze szkół gastronomicznych: z Żor, Tychów, Ostrawy, Rybnika, Kłobucka, Dąbrowy Górniczej, Bierunia, Milówki, Chorzowa i Cieszyna.
Młodzi kucharze w ciągu 90 minut przyrządzali smakowite dania. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania zostały pięknie podane, wyglądały bardzo smakowicie. Jury pracowało w składzie: Łukasz Kocur, Mateusz Dorulok, Nicola Dziadek oraz Tomasz Jarmolski.
I tak zwyciężył Oskar Początek z Bierunia. Na podium stanęli również Jan Sekerka i Jonáš Jouza, obaj z Ostrawy. Wyróżnienie za aranżację potrawy na talerzu otrzymała Gabriela Niemczyk z Cieszynie.