Firmy cateringowe i wszystkie lokale oferujące swoim klientów jedzenie na wynos, muszą pamiętać o inwestycji w odpowiednie pojemniki. Wybierając opakowania służące do przechowywania i transportu żywności, należy kierować się przede wszystkim ich jakością. Jak wybrać dobre pojemniki?
Na co zwracać uwagę, wybierając opakowania jednorazowe?
Inwestując w opakowania jednorazowe, należy zwrócić uwagę na jakość użytych materiałów w ich produkcji. Co ważne, aby były bezpieczne, muszą spełniać wymogi dotyczące kontaktu z żywnością. Wybrane pojemniki muszą zachować temperaturę jedzenia, co jest niezwykle ważne podczas dostarczania zamówionych dań. Im dłużej opakowanie zachowa optymalną temperaturę potraw, tym lepiej. Ponadto powinno być wytrzymałe, aby chroniło zawartość. W przypadku zup czy sosów niezwykle istotna jest szczelność pojemnika. Nie bez znaczenia jest sam rodzaj żywności, która znajdzie się w pojemnikach. Jedne opakowania sprawdzą się w przypadku dań obiadowych, a inne jeśli chodzi o sałatki, zupy czy desery.
W sprzedaży dostępne są propozycje wyposażone w różne przegródki, które zapobiegają mieszaniu się elementów dania. Zakupić można także pojemniki jednokomorowe o różnej pojemności. Dla klientów liczą się także aspekty wizualne. Opakowanie stanowi wizytówkę lokalu, dlatego powinno być estetycznie wykonane. Warto umieścić na nim swoją reklamę. W zależności od własnych preferencji, pojemnik może mieć różne kształty, barwy i oprawy graficzne, dzięki którym można wyróżnić się na tle konkurencji. Do sushi sprawdzą się znakomicie czarne opakowania z okienkiem, które świetne wyeksponuje jego zawartość.
Pojemniki polipropylenowe – jakie mają zalety?
Jednorazowe pojemniki cateringowe to rozwiązania chętnie wybierane przez firmy gastronomiczne. Takie opakowania charakteryzują się wytrzymałością, więc nie ma potrzeb do obaw, że podczas transportu dojdzie do ich pęknięcia. Opakowania z polipropylenu przydają się między innymi do przechowywania zup, sosów, czy też przekąsek. Na rynku dostępne są one w wielu rozmiarach, więc z łatwością można je dopasować do rodzaju potrawy. Warto dodać, że takie pojemniki są dosyć tanie. Właśnie dlatego cieszą się ogromną popularnością wśród firm cateringowych. Nie sprawiają też trudności w przechowywaniu, gdyż można je składać razem, oszczędzając w ten sposób miejsce. Opakowania polipropylenowe mogą być używane do przechowywania gorących dań. Są nieprzemakalne i odporne na wysokie temperatury.
Opakowania cateringowe – gdzie kupić?
Pojemniki cateringowe muszą dobrze ochraniać żywność, a więc powinny być wytrzymałe, a przy tym atrakcyjne wizualnie. Najlepiej skorzystać z oferty firmy, która specjalizuje się w produkcji właśnie takich opakowań. Ważne jest to, aby pojemniki odpowiadały oczekiwaniom, jak i wymaganiom dotyczącym bezpieczeństwa. Zakup takich akcesoriów nie powinien być trudny. Na rynku działają różne firmy, jednak warto skorzystać z oferty sprawdzonych i cieszących się pozytywnymi opiniami klientów. Na uwagę zasługują zwłaszcza pojemniki Bittner.