Nowoczesna pieczarkarnia — odpowiedni sprzęt zagwarantuje Ci udane zbiory
W Polsce i na świecie istnieje ogromne zapotrzebowanie na grzyby, dlatego od wielu lat uprawia się je w dużych zakładach produkcyjnych. Czy wiesz, że Polska to jeden z największych eksporterów pieczarek w Europie? Zajmujemy topowe miejsce zaraz obok Kanady oraz Holandii! Można powiedzieć więc, że jesteśmy potęgą w uprawie pieczarek.
Jak wygląda organizacja pracy w pieczarkarni? Co robić, aby hala produkcyjna przynosiła udane plony? Odkryj sekrety uprawy pieczarek.
Pieczarki Rawona — produkty najwyższej jakości
Od lat naszym priorytetem jest dostarczanie jak najlepszych produktów. Zajmujemy się uprawą grzybów najwyższej jakości, a nasza oferta produktowa została poszerzona o sprzedaż kurek, borówek, szparagów i żurawiny. Oferta zmienia się w zależności od aktualnego sezonu.
Pieczarkarnia Rawona to rodzinna firma z wieloletnią tradycją. Wielka pasja i precyzja na każdym etapie produkcji w połączeniu z najnowocześniejszą technologią gwarantują świeże, pyszne i zdrowe produkty.
Dowiedz się, jak wygląda uprawa pieczarek, które wyglądem i smakiem zachwycają wszystkich Klientów.
Uprawa pieczarek z wykorzystaniem najnowocześniejszego sprzętu
Proces uprawy pieczarek można przyspieszyć poprzez zastosowanie specjalistycznych systemów kontrolujących mikroklimat nowoczesnych hal produkcyjnych. Pieczarka rośnie kilka tygodni, po czym konieczna jest wymiana podłoża i uprawa kolejnych grzybów.
Grzyby rosną tylko wtedy, gdy zapewni się im odpowiednie warunki, dlatego hala produkcyjna powinna być wyposażona w profesjonalne urządzenia:
- półki uprawowe (stworzone ze stali konstrukcyjnej lub blachy ocynkowanej),
- maty uprawowe,
- wentylacja,
- sterowniki mikroklimatu,
- system automatycznego nawadniania kropelkowego, który zapewni odpowiednią wilgotność,
- oprawy hermetyczne — lampy, które sprawdzają się w każdych warunkach atmosferycznych,
- manualne wózki do zbiorów,
- klimatyzacja, która pozwala na uprawę grzybów także w lecie.
Profesjonalne wyposażenie hali produkcyjnej przeznaczonej pod uprawę pieczarek jest bardzo ważne. Tylko innowacyjny sprzęt oraz odpowiednie warunki zapewnią najlepsze plony i zadowolą Klientów. Tak wyposażona pieczarkarnia pozwoli Ci zaoferować produkty najwyższej jakości, które zachwycą Klientów.
Odpowiednie podłoże pod uprawę pieczarek kluczem do sukcesu
Pieczarki wymagają odpowiedniej gleby do wzrostu. Najlepsze podłoże do uprawy to połączenie obornika końskiego, mocznika, obornika kurzego, gipsu i wody. Utrzymanie właściwych proporcji podczas tworzenia tej mieszanki pomoże stworzyć odpowiednie warunki do wzrostu grzybów.
Tworzenie podłoża do wzrostu grzybów to proces długotrwały, składający się z kilku etapów:
1) fermentacja,
2) pasteryzacja,
3) obniżanie temperatury i zasiewanie grzybnią,
4) dodawanie cennych witamin,
5) układanie warstwy torfu.
Jakość podłoża jest jednym z czynników zapewniających pomyślną uprawę pieczarek.
Nawadnianie pieczarkarni
Wszystkie grzyby najlepiej rosną po deszczu. Wilgotny mikroklimat to właśnie to, czego potrzebują pieczarki dlatego, aby cieszyć się obfitymi plonami, należy zadbać o odpowiedni system nawadniania.
Każda półka, na której rosną grzyby, musi być równomiernie i nieustannie podlewana. Należy utrzymywać stałą wilgotność na poziomie 80-95%. Warto pomyśleć o automatycznym nawadnianiu kropelkowym, które ułatwia proces wzrostu pieczarki i zapewnia obfite zbiory.
Pieczarkarnia — higiena i dezynfekcja to podstawa
Właściwa higiena to kolejny czynnik, który składa się na powodzenie hodowli. Największym zagrożeniem w uprawie pieczarek jest pleśń, która rozwija się w bardzo szybkim tempie. Sprawdź, co robić, aby uniknąć rozprzestrzeniania się zarazków i bakterii, które mogą zniszczyć Twoją uprawę.
Odpowiednia odzież i rękawice jednorazowe
Pracownicy wchodzący na produkcję muszą przestrzegać wielu zasad higieny, gdyż mogą przenosić zarodniki pleśni. Po pierwsze powinni mieć ubrane odpowiednie fartuchy robocze oraz rękawiczki jednorazowe. Ogromnie ważna jest również codzienna dezynfekcja, a także regularne czyszczenie nożyczek.
Zamykanie pieczarkarni
Hala produkcyjna musi być cały czas szczelnie zamknięta. Dodatkowo alejki wokół wszystkich półek należy regularnie dezynfekować. Świetnie sprawdzają się również specjalne drzwi, które oddzielają halę, na której panuje wilgotny mikroklimat od środowiska zewnętrznego.
Regularna dezynfekcja
Przynajmniej raz w tygodniu, a także w przerwach w cyklu wzrostu pieczarek, należy przeprowadzić pełną dezynfekcję całej hali. Zastosowanie specjalnych preparatów wyeliminuje niebezpieczne mikroorganizmy, które mogą stanowić zagrożenie dla uprawy.
Połączenie wiedzy, doświadczenia i innowacyjnych rozwiązań w uprawie pieczarek
Nowoczesne wyposażenie, specjalnie przygotowywane podłoże, automatyczny system nawadniania oraz higiena i dezynfekcja to nie wszystko. Aby osiągnąć sukces w branży pieczarkarskiej, uważamy, że praca człowieka jest niezastąpiona. Doświadczeni technicy codziennie oceniają podłoże i kontrolują wzrost grzybów. Nasze pieczarki są starannie uprawiane i zbierane ręcznie przez nasze zbieraczki.
Smak i aromat polskich grzybów doceniają konsumenci na całym świecie. W produkcji wykorzystujemy nowoczesne systemy, ale w niektórych aspektach trzymamy się także tradycji. Zachęcamy do kontaktu i współpracy.
Zobacz także:
https://www.producent-boczniakow.pl/