Porady i inspiracje

Biała kiełbasa – jak wykorzystać ją w kuchni?

Biała kiełbasa to przysmak, który kojarzy nam się z wielkanocnym, aromatycznym żurkiem. Razem z ugotowanym na twardo jajkiem stanowi dodatek do tej wyśmienitej zupy. Do czego jeszcze można wykorzystać białą kiełbasę? Jakie pyszne dania z jej udziałem można uzyskać? Odpowiedź na te pytania zdradzimy w naszym artykule.

Z czym podać białą kiełbasę?

Tę aromatyczną wędlinę można zajadać pokrojoną w plasterki lub ugotowaną w wodzie. Świetnie sprawdź się również na grilla z dodatkiem ketchupu, czy musztardy. Istnieje jednak więcej sposób podania tego wyrobu. Polacy kochają różnego rodzaju kiełbasy. Królują one na stołach podczas świąt, czy rodzinnych spotkań. Zamiłowanie do tego typu mięsnych rarytasów sprawiło, że kiełbasa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Biała kiełbasa jest często dodatkiem do sałatek i wielu innych potraw, doskonale smakuje także na kanapce.  

Białą kiełbasę można zaserwować z dużą ilością cebuli. Intensywny smak wędlina zyska, kiedy upieczemy lub podsmażymy cebulę razem z nią. Ostatnimi czasy popularne stało się podawanie białej kiełbasy w towarzystwie konfitury z cebuli. Innymi smacznymi dodatkami do tego typu wędliny są chrzan i ćwikła. 

Pomysły na dania z udziałem białej kiełbasy

Biała kiełbasa to jedna z najbardziej popularnych wędlin. Spożywana w niewielkich ilościach jest wartościowym dodatkiem w diecie. Jest obowiązkowym elementem, który zgodnie z tradycją musi pojawić się na wielkanocnym stole wśród innych świątecznych przysmaków. Biała kiełbasa nie musi kojarzyć nam się wyłącznie z Wielkanocą, poza świętami może być ona smacznym posiłkiem, który warto zaserwować podczas obiadu. Najlepszą, a przede wszystkim zdrową, bo pozbawioną różnego rodzaju konserwantów i wypełniaczy, białą kiełbasę znajdziecie w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Wyborny smak gwarantowany. Oto nasze propozycje, jak można wykorzystać ten rarytas w kuchni. 

Bigos paprykowy z białą kiełbasą

Składniki: 

  • Papryka kolorowa 1 kg
  • fasolka szparagowa 1/2 kg
  • biała kiełbasa 4 pętka
  • Cebula biała 2 szt
  • Ketchup pikantny 5 łyżek
  • Śmietana 3/4 szklanki
  • mąka 1 łyżka
  • tłuszcz 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra mielona

Wykonanie:

Fasolkę gotujemy i odstawiamy. Paprykę kroimy w paski i dusimy na tłuszczu. Cebulę kroimy i smażymy do zarumienienia, a następnie oprószamy mąką i dodajemy białą kiełbasę i ketchup. Wszystkie składniki łączymy razem i przyprawiamy do smaku, całość dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Na końcu dodajemy śmietanę, nie doprowadzamy do zagotowania.

Żurek z białą kiełbasą

Składniki:

  • włoszczyzna
  • biała kiełbasa
  • ząbek czosnku
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • żurek koncentrat
  • jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • śmietana 30 %

Wykonanie: 

W garnku z zimną wodą umieszczamy białą kiełbasę, włoszczyznę, liść laurowy, czosnek i ziele angielskie. Do zagotowanej wody dodajemy sól i pieprz i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat żurku i gotujemy przez chwilę. Zupę zabielamy śmietanką. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, białą kiełbasą i chlebem. Wyjątkowy smak domowego żurku uzyskamy dzięki doskonałemu zakwasowi na żurek, który dostępny jest w ofercie sklepu online Schronisko Bukowina. 

google_news