Porady i inspiracje

Cieszyn: Sprawdź smaki regionu w Restauracji Liburnia

Marzysz o obiedzie pełnym flagowych smaków Śląska Cieszyńskiego? A może wręcz przeciwnie – chcesz zjeść uwielbianą na całym świecie pizzę z pieca kamiennego? Nie ważne, na co masz ochotę… Najpyszniejsze dania znajdziesz w Restauracji Liburnia w Cieszynie!

Dlaczego warto zjeść w Restauracji Liburnia w Cieszynie?

Najważniejszymi atutami cieszyńskiej Restauracji Liburnia są lokalne specjały i powszechnie lubiane dania. Klienci zachwalają ich smak i wielkość porcji. Opinie pozostawione przez nich w Internecie dają pewność, że szefowie kuchni zadbają o Twoje podniebienie… „Pizza ogromna i bardzo smaczna”, „Jedzenie według cieszyńskich smaków, no i piwo z lokalnego browaru”, „Najlepsza restauracja w Cieszynie”, „Tu zawsze jest wszystko na 100%”, „Śniadanie obfite, nie do przejedzenia” – to tylko kilka z setek pozytywnych komentarzy o serwowanym tutaj jedzeniu i obfitych porcjach.

Jeżeli masz ochotę na wyjście do restauracji, cieszyńska Liburnia zachwyci Cię nowoczesnym, minimalistycznym wystrojem z klimatyzacją. Delikatne oświetlenie wprowadzi miły nastrój, zielone detale aranżacji pozwolą Ci się zrelaksować, a kącik dla dzieci da chwilę wytchnienia rodzicom i dziadkom. Wolisz zjeść w domu? Spójrz w bogate menu i zamów pyszne jedzenie z dowozem na terenie Cieszyna.

Specjały Śląska Cieszyńskiego – pomysł na pyszny domowy obiad

Pyszne domowe obiady przyrządzane zgodnie z lokalną tradycją to najważniejsze punkty w karcie dań. Obiekt znajduje się na szlaku kulinarnym Śląskie Smaki. Spójrz w menu Restauracji Liburnia – zobaczysz w nim prawdziwie cieszyński czterodaniowy obiad, który możesz popić regionalnym złotym trunkiem z pianką.

Na początek spróbuj zulcu, czyli galaretki z wieprzowych nóżek serwowanej z cebulką, octem i chrupiącym chlebem. Po przystawce przyjdzie czas na deser. Na Śląsku Cieszyńskim, podobnie jak w wielu rejonach Polski, popularny jest rosół z makaronem, tyle że tutaj wzbogacony o kluseczki wątrobiane. Flagowe danie główne to pieczone żeberka na babraczce, przygotowanej z kapusty kiszonej, ziemniaków i wędzonki. Na koniec jeszcze bardziej rozpieść kubki smakowe – wybierz strudel z jabłkami podawany na ciepło w towarzystwie aksamitnych lodów i bitej śmietany. Pełnoletni smakosze uwielbiają do sycącego cieszyńskiego obiadu popijać chmielowy napój z cieszyńskiego Browaru Zamkowego, który warzy piwo od ponad 170 lat.

Chrupiąca pizza z pieca opalanego drewnem

Poza regionalnymi rarytasami Restauracja Liburnia słynie w okolicy z chrupiącej pizzy z pieca opalanego drewnem. Możesz wybrać pizzę na tradycyjnym cieście albo cieście razowym. Wierzch każdej z nich zdobią świeże składniki przede wszystkim od dostawców z okolicy.

Prawdziwym hitem w menu jest klasyczna pizza Margherita z ciągnącym się serem i aromatyczną bazylią, a także pizza Prosciutto z szynką. Włoskie danie z prostym składem sąsiaduje z pizzami bogatymi w pyszne składniki. Najciekawsze są pizza Bolognese z sosem bolońskim, pizza Góralska z wędzonym serem, boczkiem i żurawiną oraz wegetariańska Grigliadi verdi z miksem żółtych serów i serem pleśniowym lazur, grillowaną papryką i warzywami w całej feerii barw.

Jeżeli zdecydujesz się na włoską ucztę w pizzerii Liburia, możesz obserwować szefa kuchni w akcji. Widok kucharza, który zręcznie kręci pizzę i zapach rozchodzący się z pieca opalanego węglem uprzyjemnią oczekiwanie na ulubioną potrawę. Rarytas jak ze słonecznej Italii w wersji mięsnej lub wege możesz zamówić z dowozem na terenie Cieszyna.

W restauracji Liguria zamówisz dania na miejscu i na wynos. W lokalu możesz zorganizować także zamkniętą imprezę rodzinną lub firmową na przestronnej antresoli.

google_news