Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Co jeść, żeby mieć zdrowe zęby i mocne kości?

Nasze codzienne nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dieta nie tylko wspomaga leczenie, ale również pełni ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Jednym z takich schorzeń jest osteoporoza – choroba szkieletu, charakteryzująca się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury kości, a w konsekwencji – większą podatnością na złamania. Jak temu zapobiec? Co jeść, aby mieć mocne kości i zdrowe zęby?

Najważniejsze składniki odżywcze

Największy wpływ na kondycję zębów i kości mają dwa składniki: wapń i witamina D. Równie ważne jest białko, czyli podstawowy budulec wszystkich komórek i tkanek w organizmie. W codziennej diecie nie można zapominać także o innych związkach, wspomagających pracę układu kostno-stawowego. Należą do nich: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, magnez, potas i cynk.

Dieta na mocne kości – produkty rekomendowane
  • mleko i produkty mleczne – kefir, jogurt naturalny, maślanka, serwatka, sery twarogowe, sery żółte,
  • ryby morskie i owoce morza, na przykład: makrela, łosoś, tuńczyk, halibut, dorsz, szprotka, sardynka,
  • wszystkie świeże owoce i warzywa, a przede wszystkim: brokuły, jarmuż, sałata, rukola, marchewka, pietruszka, seler, kalafior, brukselka, cebula, kalarepa,
  • nasiona roślin strączkowych – ciecierzyca, soja, groch, soczewica, bób, fasola,
  • chude mięso, przede wszystkim drób od sprawdzonych dostawców,
  • produkty pełnoziarniste – gruboziarniste kasze, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, chleb razowy, płatki owsiane,
  • tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy,
  • zdrowe przekąski, takie jak: migdały, morele, figi, sezam, mak, orzechy włoskie i laskowe,
  • napoje roślinne wzbogacone o wapń (jak najmniej przetworzone),
  • woda mineralna.
Zdrowa dieta na mocne kości – tego należy unikać

W diecie na zdrowe kości należy maksymalnie ograniczyć spożywanie soli, ponieważ sól zwiększa ilość wydalanego z moczem wapnia. Niewskazane są także produkty, które mają w składzie cukry proste i tłuszcze trans, czyli w szczególności:

  • podroby mięsne, tłuste mięsa, słone wędliny, potrawy peklowane i wędzone,
  • tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, boczek, słonina,
  • sklepowe słodycze i słodkie wyroby cukiernicze,
  • słone przekąski,
  • fast-food, żywność wysoko przetworzona,
  • mocna kawa i herbata,
  • słodkie napoje gazowane,
  • alkohol.
Dodatkowa suplementacja

Jedną z najczęściej suplementowanych witamin na naszej szerokości geograficznej jest witamina D – niezbędna do lepszej przyswajalności i wchłaniania wapnia. Z problemem niedoboru niektórych składników odżywczych często zmagają się osoby na diecie bezmięsnej (wegańskiej lub wegetariańskiej). Przykładowo ważna w kontekście funkcjonowania całego organizmu witamina B12 znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Aby nie doprowadzić do osłabienia układu kostno-stawowego, warto udać się na konsultację lekarską i dietetyczną. Lekarz zaleci dodatkową suplementację, a dietetyk pomoże ułożyć pełnowartościowy jadłospis z odpowiednich zamienników.

Odpowiednio zbilansowana dieta

Wśród osób, którym nie jest obcy temat zdrowego odżywiania, dużą popularnością cieszy się catering dietetyczny. Catering to zestaw kilku posiłków z dostawą pod wskazany adres (również na terenie Bielska-Białej i okolic). Dieta pudełkowa jest dobrym rozwiązaniem przede wszystkim dla tych, którzy nie lubią gotować. Z usług cateringu coraz częściej korzystają także osoby, którym zależy na zdrowym i różnorodnym jedzeniu. Sprawdź usługi cateringu w naszej okolicy na stronie: https://www.maczfit.pl/bielsko-biala/.

google_news