Nasze codzienne nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dieta nie tylko wspomaga leczenie, ale również pełni ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Jednym z takich schorzeń jest osteoporoza – choroba szkieletu, charakteryzująca się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury kości, a w konsekwencji – większą podatnością na złamania. Jak temu zapobiec? Co jeść, aby mieć mocne kości i zdrowe zęby?
Najważniejsze składniki odżywcze
Największy wpływ na kondycję zębów i kości mają dwa składniki: wapń i witamina D. Równie ważne jest białko, czyli podstawowy budulec wszystkich komórek i tkanek w organizmie. W codziennej diecie nie można zapominać także o innych związkach, wspomagających pracę układu kostno-stawowego. Należą do nich: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, magnez, potas i cynk.
Dieta na mocne kości – produkty rekomendowane
- mleko i produkty mleczne – kefir, jogurt naturalny, maślanka, serwatka, sery twarogowe, sery żółte,
- ryby morskie i owoce morza, na przykład: makrela, łosoś, tuńczyk, halibut, dorsz, szprotka, sardynka,
- wszystkie świeże owoce i warzywa, a przede wszystkim: brokuły, jarmuż, sałata, rukola, marchewka, pietruszka, seler, kalafior, brukselka, cebula, kalarepa,
- nasiona roślin strączkowych – ciecierzyca, soja, groch, soczewica, bób, fasola,
- chude mięso, przede wszystkim drób od sprawdzonych dostawców,
- produkty pełnoziarniste – gruboziarniste kasze, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, chleb razowy, płatki owsiane,
- tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy,
- zdrowe przekąski, takie jak: migdały, morele, figi, sezam, mak, orzechy włoskie i laskowe,
- napoje roślinne wzbogacone o wapń (jak najmniej przetworzone),
- woda mineralna.
Zdrowa dieta na mocne kości – tego należy unikać
W diecie na zdrowe kości należy maksymalnie ograniczyć spożywanie soli, ponieważ sól zwiększa ilość wydalanego z moczem wapnia. Niewskazane są także produkty, które mają w składzie cukry proste i tłuszcze trans, czyli w szczególności:
- podroby mięsne, tłuste mięsa, słone wędliny, potrawy peklowane i wędzone,
- tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, boczek, słonina,
- sklepowe słodycze i słodkie wyroby cukiernicze,
- słone przekąski,
- fast-food, żywność wysoko przetworzona,
- mocna kawa i herbata,
- słodkie napoje gazowane,
- alkohol.
Dodatkowa suplementacja
Jedną z najczęściej suplementowanych witamin na naszej szerokości geograficznej jest witamina D – niezbędna do lepszej przyswajalności i wchłaniania wapnia. Z problemem niedoboru niektórych składników odżywczych często zmagają się osoby na diecie bezmięsnej (wegańskiej lub wegetariańskiej). Przykładowo ważna w kontekście funkcjonowania całego organizmu witamina B12 znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Aby nie doprowadzić do osłabienia układu kostno-stawowego, warto udać się na konsultację lekarską i dietetyczną. Lekarz zaleci dodatkową suplementację, a dietetyk pomoże ułożyć pełnowartościowy jadłospis z odpowiednich zamienników.
Odpowiednio zbilansowana dieta
Wśród osób, którym nie jest obcy temat zdrowego odżywiania, dużą popularnością cieszy się catering dietetyczny. Catering to zestaw kilku posiłków z dostawą pod wskazany adres (również na terenie Bielska-Białej i okolic). Dieta pudełkowa jest dobrym rozwiązaniem przede wszystkim dla tych, którzy nie lubią gotować. Z usług cateringu coraz częściej korzystają także osoby, którym zależy na zdrowym i różnorodnym jedzeniu. Sprawdź usługi cateringu w naszej okolicy na stronie: https://www.maczfit.pl/bielsko-biala/.