Każde danie może zyskać wiele na walorach smakowych, jeżeli zostanie podane z dodatkiem odpowiedniego trunku. Dobrej jakości wino sprawdza się w tej roli znakomicie. Ważne jest jednak to, by było ono prawidłowo dobrane, tak by jego smak komponował się ze smakiem potrawy. Zastanawiasz się jak to zrobić? Sprawdź nasz artykuł!
Jak dobrać właściwe wino do pasty?
Makarony są uwielbiane przez każdego i bardzo często goszczą na stołach zarówno przy okazji rodzinnych obiadów, jak i bardziej uroczystych okazji. Tego rodzaju potrawy występują też w bardzo wielu wersjach, więc dobranie do nich odpowiedniego trunku nie jest wcale takie łatwe, jak mogłoby się wydawać.
Ogólna zasada mówi o tym, że wino do pasty powinno być dobrane w taki sposób, by pasowało do sosu. W takim wypadku czerwone sosy na bazie pomidorów i makarony z dodatkiem tłustego mięsa najlepiej smakują w połączeniu z czerwonymi trunkami. Z kolei sosy śmietanowe oraz ryby i owoce morza jako dodatki zdecydowanie lepiej czują się w towarzystwie wina białego.
Ważne jest to, by wino do pasty nie przytłaczało jej smaku, a jedynie go podkreślało. Z tego powodu najlepiej dobierać delikatne trunki wytrawne lub ewentualnie półwytrawne.Odpowiednie propozycje win znajdziesz na https://winers.pl/potrawy/pasty/.
Jakie wino do wieprzowiny będzie najlepsze?
Mięso wieprzowe cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Prawie każdemu kojarzy się z domowymi obiadami, ale odpowiednio przyrządzone może stanowić też element bardzo wykwintnego posiłku.
Odpowiednie wino do wieprzowiny to przede wszystkim klasyczne i wytrawne trunki ze szczepów czerwonych. To najlepszy wybór dla prawie każdego typu czerwonego mięsa. Właściwości smakowe i aromatyczne takiego wina doskonale współgrają z wieprzowiną i podkreślają jej atuty.
Chociaż czerwone wino do wieprzowiny to najpopularniejszy i zarazem najbezpieczniejszy wybór, to i w tej kwestii można poeksperymentować. W niektórych wypadkach delikatnie wytrawne wina białe również będą ciekawie współgrać z tego typu posiłkiem.
Odpowiednie wino do wołowiny, które podkreśli jej smaki
Wołowina to mięso, które cieszy się w naszym kraju szczególnym poważaniem. Często serwowana jest przy okazji różnych uroczystości, by swoim szlachetnym smakiem podkreślić wagę wydarzenia. Tego rodzaju potrawy zdecydowanie zasługują na wyjątkową oprawę w postaci bardzo dobrego trunku.
Czym kierować się wybierając wino do wołowiny? Pewnie nie będzie zaskoczeniem to, że najlepszym wyborem są trunki wytrawne robione z czerwonych gron. Doskonale podkreślają smak mięsa i sprawiają, że pozostaje on dłużej na podniebieniu.
Tłustość potrawy ma duży wpływ na to, jakie wino do wołowiny należy wybrać. W przypadku delikatnych i chudych kawałków mięsa nie można przesadzać z wyrazistością alkoholu, gdyż zabiłby smaki potrawy. Natomiast gdy danie jest tłuste, można dobrać już alkohol o mocniejszym smaku.
Jeżeli interesują Cię inne rodzaje potraw i to jak dobierać do nich odpowiednie wino, koniecznie odwiedź stronę sklepu internetowego winers.pl. Znajdziesz tam szeroki wybór różnego rodzaju jakościowych trunków oraz przydatne poradniki, które pomogą Ci odkryć w towarzystwie jakich dań smakują one najlepiej!