Bielsko-Biała Kultura i rozrywka

Dni Bystrej ze Świętem Powiatu

Podczas Dni Bystrej można było posmakować dziesiątek tradycyjnych dań, których woń roznosiła się po całej okolicy, a także wypić przeróżnych napitków „rodem od babuni”. Jadło i napitki pojawiły się w Bystrej za sprawą Przeglądu Potraw Regionalnych przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich i pokrewne organizacje w ramach dorocznego konkursu „Kulinarne dziedzictwo polsko-czeskiego pogranicza”.

W smakowitych zmaganiach na dania, desery, ciasta i napitki połączonych z degustacją udział wzięło aż 37 organizacji z gmin powiatu bielskiego i jedna z Czech. Przygotowane na konkurs smakołyki oceniała specjalna komisja, która przyznała 5 statuetek za najbardziej tradycyjną potrawę. Po główny laur sięgnęli: KGW Czechowicach-Dziedzicach za zupę z kalarepy, KGW nr 1 w Jaworzu za pasztet chłopski z mięsa koziego (gospodynie z Jaworza otrzymały też nagrodę od Urzędu Miasta Bielsko-Biała), KGW w Bielowicku za Czarne kluski z boczkiem, KGW Bystra za nalewka malinówkę, KGW w Wieszczętach za kołacz z rabarbarem.

Ponadto Biuro ds. Promocji Powiatu przyznało wyróżnienie gościom z Czech, Urząd Gminy w Wilkowicach nagrodził KGW w Porąbce za królika w sosie śmietanowym, Rejonowy Związek Kółek i Organizacji Rolniczych wyróżnił KGW w Międzyrzeczu Dolnym za całokształt i wystrój stoiska, natomiast nagrodę od Urzędu Marszałkowskiego otrzymało KGW w Dankowicach. Były jeszcze nagrody specjalne od przewodniczącej komisji oceniającej Barbary Rosiek – dla KGW w Kaniowie za zupę ziemniaczaną z kondrotkiem, KGW w Roztropicach za buchtę drożdżową oraz KGW w Rudzicy za moczkę z kury.

Nagrody i statuetki wręczali laureatom miedzy innymi: wicewojewoda śląski Jan Chrząszcz, starosta bielski Andrzej Płonka, przewodniczący Rady Powiatu Jan Borowski oraz wójt gminy Wilkowice Mieczysław Rączka.

Święto Powiatu Bielskiego artystycznie wzbogaciły: Zespół Regionalny „Porąbczanie”, mażoretki „Gracja” ze Starej Wsi, Zespół Regionalny „Ondraszek” ze Szczyrku, Zespół Regionalny „Włóczykije” z Kóz oraz Rico Sanchez.

Autorem fotoreportażu jest Mirosław Galczak

 

google_news