Bielsko-Biała Kultura i rozrywka

Dni Porąbki i święto powiatu

Obchody dwudziestolecia powiatu bielskiego oraz Dni Porąbki, która gościła połączone święto, upłynęły pod znakiem doskonałej zabawy, koncertów i degustacji znakomitych potraw i trunków.

Trzy dni gminno-powiatowej zabawy przeleciały jak z bicza strzelił, a to oznacza, że zabawa była przednia, co potwierdzali licznie przybyli na nią porąbczanie i mieszkańcy okolicznych – i nie tylko okolicznych – gmin.

W pierwszy dzień rozegrano Powiatowy Turniej Piłki Nożnej Żaków o Puchar Starosty Bielskiego. W zmaganiach roczników 2007 i młodszych udział wzięło 10 drużyn. Najlepsi okazali się młodzi futboliści z UMKS „Trójka” Czechowice-Dziedzice, którzy w głównym finale pokonali 3:1 Football Jasienica Project. Trzecie miejsce po wygranej z „Pasjonatem” Dankowice 2:1 zajął GLKS Wilkowice. W meczu o piąte miejsce LKS Bestwinka pokonała 3:2 „Sołę” Kobiernice, o siódme – LKS Czaniec zwyciężył 2:0 „Zaporę” Porąbka, a o dziewiąte – LKS Wilamowice pokonał 2:1 Groń Bujaków. Wszystkie drużyny otrzymały po 10 piłek i dyplomy, a zdobywcy trzech pierwszych miejsc dodatkowo puchary i medale. Turniej z ramienia powiatu – jak zwykle wzorcowo – przygotował i poprowadził Czesław Pszczółka. 

Drugi rozpoczął się uroczystą galą w Teatrze Polskim z udziałem m.in. parlamentarzystów, przedstawicieli kościoła, samorządowców oraz pracowników starostwa, gdzie ponad 100 osobom wręczono podziękowania za pracę na rzecz samorządu powiatowego. Następnie – już na stadionie „Zapory” Porąbka – miał miejsce piknik sportowo-rekreacyjny, prezentacja artystyczna i kulinarna sołectwa Czaniec, występ grupy baletowej z MCAT Czaniec, Break Dance Show grupy B-Kids i Zespołu Fundacji Braci Golec. A potem, jak przystało na sobotni wieczór, zrobiło się imprezowo: mieszkańcy i goście bawili się na Disco Polo Show, a dyskotekę prowadził djKamiS.

W trzecim dniu podczas Przeglądu Potraw Regionalnych odbyła się degustacja przeróżnych smakowitości, publiczności zaprezentował się Zespół Regionalny Porąbczanie i Orkiestra Dęta Domu Kultury w Porąbce, czyli gospodarze oraz zagraniczni goście – zespół z zaprzyjaźnionego węgierskiego Turkeve. Koncert dały też zespół „Włóczykije” z Kóz i Kapela Góralska „Zbójnicy” ze Szczyrku. Wrażenie estetyczne zapewniły mażoretki „Gracja” ze Starej Wsi. A na deser zaprezentowała się gwiazda wieczoru, czyli „Zakopower”.

W przeglądzie potraw „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego” wzięło udział 35 uczestników z gmin powiatu bielskiego. Komisja dokonała oceny w pięciu kategoriach, wybierając najbardziej tradycyjne potrawy. W kategorii zupy wygrał orzeźwiający żurek na maślance, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich (KGW) w Janowicach. W kategorii danie główne wybór padł na półmisek weselny, składający się z kury z rosołu, bitek wołowych w sosie własnym, potrawki z królika z młodymi ziemniakami oraz ćwikły z chrzanem i kiszoną kapustą zasmażaną (KGW Kobiernice). W kategorii produkt zwyciężyły dziczki z okrasą (KGW Bystra). W kategorii ciasta i desery triumfował kołocz weselny (KGW Bielowicko). I wreszcie w kategorii napoje i nalewki za najlepszą uznano nalewkę – a jakże – zdrowotną, serwowaną przez KGW Stara Wieś.

Podczas Dni wręczono również nagrody „Porąbczanin roku”. Trzecie miejsce w tym corocznym konkursie przypadło Leonardowi Augustyniakowi, drugie – Marii Wójcik, a główna statuetka trafiła do rąk Tadeusza Brzuchańskiego, właściciela piekarni oraz długoletniego członka Orkiestry Dętej w Porąbce.

Poza znakomitą zabawą był też jednak czas na kilka ważnych zdań, bo przecież była po temu okazja. – Odrodzenie samorządu powiatowego w Polsce nastąpiło dwadzieścia lat temu. Z perspektywy historii można by powiedzieć, że to zaledwie dwadzieścia lat, lecz te dwadzieścia lat wystarczyło, aby powiat stał się integralną częścią ustroju współczesnej Polski, stał się czymś tak oczywistym, tak ważnym i tak potrzebnym – mówił starosta bielski Andrzej Płonka i dodawał, że trudno sobie wyobrazić dzisiejszą Polskę bez powiatów.

Autorami fotoreportażu są: Mirosław Galczak i Wojciech Małysz

 

google_news