Kultura i rozrywka Sucha Beskidzka

Feeria smaków w Łętowni

Fot. Wojciech Ciomborowski

Łętownia była gospodarzem XXI Gminnego Konkursu Potraw Regionalnych, organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Promocji w Jordanowie. Areną kulinarnych zmagań, tych konkursowych i pozakonkursowych, stała się miejscowa remiza.

Ten konkurs kulinarny ma na celu nie tylko wyłonienie najlepszych kucharek w gminie. Służy w dużej mierze wymianie kulinarnych doświadczeń oraz integracji środowiska lokalnego. W efekcie poszczególne koła gospodyń przygotowują na niego szereg rozmaitych dań i sałatek. Wiele z nich jest typowo regionalna, więc na pokazowym stole nie zabrakło różnej maści pierogów, moskalików (tak w tym regionie nazywa się podpłomyki), dań z kaszy, ale także mięsiw. Jednak gospodynie, choć o korzeniach pamiętają, idą z duchem czasu, więc wśród zaserwowanych frykasów znaleźć można było współczesne, niekiedy bardzo wyszukane dania (mięsa podane ze szpinakiem i fetą), jak i zagraniczne specjały – langosze, gyros i lazanię. Idea konkursu została przy tym zachowana. W tym roku jury złożone z władz państwowych, wojewódzkich i samorządowych oceniało zupę pomidorową oraz nalewki ze śliwek. W przypadku zupy narada nie była zbyt burzliwa. Jednogłośnie najlepszą pomidorówkę upichciły gospodynie z Osielca. Przegranych jednak nie było. Reprezentantka każdego koła otrzymała okazałą skrzyneczkę wypełnioną… dorodnymi pomidorami. W konkursie na nalewkę triumfowało KGW z Toporzyska.

navigate_before
navigate_next

google_news