Optymalne odżywianie — czy coś takiego istnieje?
Optymalne odżywianie to coś, co możesz rozważyć, jeśli jesteś początkującym fanatykiem zdrowia i odżywiania. Optymalne odżywianie to koncepcja, która jest znana od wielu lat, ale ostatnio stała się bardziej popularna. Optymalne odżywianie polega na zapewnieniu sobie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów w diecie, poprzez żywność lub suplementy, aby zachować zdrowie i długo żyć. Brzmi świetnie, prawda? Zanim jednak zaczniesz kupować wymyślne organiczne produkty na lokalnym targu lub zapiszesz się do swojego ulubionego baru z sokami, sprawdźmy, co tak naprawdę oznacza optymalne odżywianie.
Jak jeść, aby odżywiać się optymalnie?
Nie ma wątpliwości, że prawidłowe odżywianie się ma ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia. Stosując zrównoważoną dietę, składającą się z dużej ilości owoców i warzyw, chudego białka, pełnych ziaren zbóż i niskotłuszczowych produktów mlecznych, zapewniasz sobie wszystkie składniki odżywcze, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ale co z konkretnymi składnikami odżywczymi? Czy istnieją jakieś szczególne produkty, które należy traktować priorytetowo, jeśli chodzi o odżywianie optymalne? I co to właściwie są te “optymalne składniki odżywcze”?
Na początek warto sobie zdać sprawę, że nie ma ogólnego optymalnego odżywiania. Wszystko zależy od Twojego stanu zdrowia, czy chcesz nabrać masy ciała, czy zgubić trochę kilogramów. Dlatego, aby wiedzieć, jakie składniki będą dla Ciebie dobre, na początek musisz wiedzieć, czy Twoja masa ciała jest prawidłowa, za mała, czy może za duża.
Oblicz swój wskaźnik masy ciała, aby wiedzieć, czy dobrze się odżywiasz
BMI to skrót od angielskiego terminu body mass index. Jest to sposób na oszacowanie wagi w stosunku do wzrostu. Ma on dwa główne zastosowania: pozwala sprawdzić, czy spożywasz wystarczającą ilość pokarmu, oraz czy masz nadwagę.
Zdrowy zakres BMI wynosi 18,5-25. Wskaźnik BMI wynoszący 25 lub więcej jest uznawany za nadwagę, lub otyłość. Nadwaga jest do BMI = 30, a powyżej mówimy o otyłości. Wskaźnik BMI poniżej 18,5 oznacza niedowagę.
Aby wiedzieć, jak to wygląda u Ciebie, oblicz swoje BMI Wzór jest prosty i wygląda tak:
-
BMI = masa ciała (kg) / (wzrost)2 (w metrach)
np. dla osoby o wzrośnie 181 cm, warzącej 85 kg BMI wynosi 85 / (1,81)2 = 85 / 3,28 = 25,91, czyli osoba ta ma prawidłową masę ciała.
Za wysoki wskaźnik BMI — optymalne odżywianie
Jeśli wskaźnik BMI wskazał, że warto zrzucić trochę kilogramów, warto wybrać dietę niskowęglowodanową. Obejmuje ona ograniczone ilości węglowodanów, takich jak chleb, makaron, ryż i ziemniaki. Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w utracie wagi, ponieważ pozwala czuć się sytym przy mniejszej ilości kalorii. U osób stosujących dietę niskowęglowodanową może również dojść do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, choroby serca, udar i niektóre nowotwory.
Za niski wskaźnik BMI — optymalne odżywianie
Jeśli Twoje BMI jest niskie, aby cieszyć się zdrowiem — dobrze byłoby przytyć. Niedowaga również prowadzi do wielu poważnych schorzeń. Aby zdrowo przytyć, włącz do diety wysokokaloryczne produkty, takie jak orzechy, winogrona, mięsa, tłuste ryby, mleko z wysoką zawartością tłuszczu. Od czasu do czasu możesz nawet sięgnąć po wysokokaloryczne przekąski (jednak nie przesadzaj!).
Prawidłowy wskaźnik BMI — optymalne odżywianie
Jeśli Twoje BMI jest w normie — BRAWO! Oznacza to, że dobrze się odżywiasz i nic nie musisz zmieniać. Pamiętaj o prawidłowym nawadnianiu organizmu oraz o codziennej porcji warzyw i owoców, które dostarczą Ci odpowiednie witaminy i składniki odżywcze.