Mali kucharze z całego powiatu cieszyńskiego rywalizują w pierwszej edycji konkursu kulinarnego „EspritChef Junior” w Ustroniu. Za nimi test, w którym zmierzyli się z pytaniami dotyczącymi gastronomii, a także emocjonujący półfinał, który wyłonił najlepszych.
Pod Równicą, w studiu kulinarnym firmy RM Gastro, młodzi pasjonaci gotowania serwowali przygotowane przez siebie potrawy. Mieli kwadrans, aby dokończyć i podać jurorom dania, które wcześniej pichcili w swoich domach. Ich smak oceniali profesjonaliści – Krzysztof Gawlik, juror znanych konkursów kulinarnych i ekspert kulinarny, Mateusz Czekierda, nominowany do tytułu „Kucharz – odkrycie roku 2015”, uczestnik polskiej selekcjo najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego świata Bocuse D’or, a także Michał Bałazy, twórca Małej Akademii Zdrowego Smaku, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, kucharz polskich prezydentów.
O tym, kto awansował do dalszego etapu konkursu, będzie wiadomo wkrótce. Emocjonujący finał odbędzie się 18 czerwca na ustrońskim rynku.
Autorką fotoreportażu jest Dorota Krehut-Raszyk.