Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Jak wyczyścić przypalone garnki i patelnie?

Nawet najlepsi kucharze mogą czasem się rozproszyć i w rezultacie przypalić patelnię, czy garnek. Muszą robić 1000 różnych rzeczy w tym samym czasie, a patelnie mogą ponieść tego konsekwencje. W domu zbyt szybkie podgrzewanie mleka, sporadyczne mieszanie jedzenia lub pozostawianie naczyń kuchennych bez nadzoru to jedne z najczęstszych przyczyn przypalania naszych garnków i patelni.

Jak możemy rozwiązać te incydenty, aby móc ponownie korzystać z tych przyborów? Niektóre ciemne plamy na nieprzywierającej powłoce wydają się niemożliwe do usunięcia, ale poniższe proste sztuczki pomogą Ci odzyskać charakterystyczne dla nich właściwości, dzięki czemu możesz nadal używać ich tak, jakby nic się nie stało.

Detergenty i ciepła woda

Najbardziej znaną sztuczką jest użycie detergentu i gorącej wody. Napełnij patelnię gorącą wodą. Musisz pokryć całą spaloną powierzchnię. Dodaj 4 lub 5 kropli zwykłego detergentu do naczyń i wymieszaj, aby rozprowadzić mydło na całej wodzie. Następnie umieść patelnię na płycie i zagotuj przez 10 do 15 minut. W ten sposób wszystkie pozostałości zostaną uwolnione z dna patelni. Następnie pozostaw do ostygnięcia przez 20 minut, wyrzuć wszelkie pozostałości, a resztę wyczyść miękką gąbką, płynem do naczyń i gorącą wodą.

Biały ocet i wodorowęglan

Aby rozpocząć ten proces czyszczenia, dodaj tyle ciepłej wody, aby pokryła powierzchnię gotowania patelni/garnka lub ich przypalonych części. Wlej 1 szklankę białego octu do wody i delikatnie wymieszaj, aby wymieszać oba składniki. Rozgrzej patelnię i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj 2 łyżki sody oczyszczonej. Substancja ta wejdzie w reakcję z octem i utworzy bąbelki, które pomogą uwolnić przypalone plamy. Pozostaw patelnię do ostygnięcia, wylej mieszankę wody, octu i sody oczyszczonej i umyj patelnię gorącą wodą z detergentem. Użyj miękkiej gąbki lub szczotki, aby usunąć najbardziej uporczywe przypalone pozostałości.

Sól

Zalej przypalone miejsca do gotowania szklanką ciepłej wody i dodaj garść soli. Najlepiej odstawić mieszankę na co najmniej 20 minut. Następnie wyczyść spód detergentem i miękką gąbką. Jeśli jakakolwiek plama nie zniknie, „miksturę” można wygotować przez kilka minut, ostudzić i ponownie wyczyścić miękką gąbką.

Te popularne domowe porady są używane przez nasze babcie od lat i choć mogą wydawać się staromodne, nadal są bardzo przydatne. W każdym razie najlepszą i najbardziej wskazaną radą, jaką możemy Ci dać, jest bycie zawsze świadomym tego, co przyrządzasz w kuchni, aby nie niszczyć zarówno posiłków, jak i naczyń kuchennych. Stworzy to korzystną sytuację zarówno dla naszych podniebień, jak i portfelów.

Podsumowanie

Jak widać, czyszczenie przypalonych garnków i patelni nie jest czynnością wymagającej większej filozofii oraz narzędzi. Sprawdzają się stare domowe metody i to niezależnie od posiadanej patelni. Można je bowiem wdrożyć w przypadku patelni granitowej, kamiennej, czy stalowej. Nie ma co zatem panikować, a jedynie działać w razie konieczności.

Partner artykułu: Prymus AGD

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hermenegilda Pierwsza
Hermenegilda Pierwsza
2 lat temu

Oj nie wszystko, przypalają się też garnki z zewnątrz na które to nie podano sposobu oczyszczenia. Popiół jest mi znany jako skuteczny sposób. A biały ocet? – nie znam, chyba że chodzi o kwaśne mleko. Znam przeźroczysty.