Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Kawa i słodycze – idealne połączenie

Kawa i słodkie „co nieco” to wyjątkowo dopasowany duet, który znany jest nie od dziś. Wiele osób nie potrafi obejść się bez słodkiego dodatku, który urozmaici popołudniową filiżankę kawy. Dlatego też, widząc przeszkloną witrynę pełną ciast i słodkich przekąsek, chętniej można się skusić na wizytę w kawiarni. Wyjątkowy aromat kawy dodatkowo wzmaga potrzebę sięgnięcia po słodki deser – jakie jednak połączenia wprowadzić do menu?

Coffee pairing, czyli sztuka łączenia kawy z jedzeniem

Kawa jest produktem niezwykle bogatym w aromat, a łączenie jej z posiłkami może dostarczyć naprawdę niesamowitych doznań smakowych. Coffee pairing polega na odpowiednim dobraniu kawy i dania, by zachować wyjątkowość każdego z produktów, a jednocześnie wydobyć ich walory smakowe tworząc spójną kompozycję. Kawa naturalnie komponuje się z deserami, ale również doskonale uzupełnia owocowe i słodko-słone propozycje.

Klasyczne zestawienia sprawdzają się najlepiej

Picie kawy od zawsze bardzo chętnie celebrowano w towarzystwie ciast, ciasteczek, pralinek i innych słodkości. W tym przypadku klasyka nigdy nie zawodzi. Szarlotka podana na ciepło z odrobiną zimnych lodów dla kontrastu i aromatyczna kawa to doskonały plan na popołudnie! Domowy wypiek zawsze dobrze smakuje, a wysokiej jakości lody uzyskasz za pomocą odpowiedniej maszyny, którą znajdziesz tutaj: https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-wloskich/. Wysokiej jakości sprzęt to nieodłączny element każdego lokalu gastronomicznego, a ten do przygotowywania lodów sprawdzi się szczególnie dobrze w okresie wiosennym i letnim. Po więcej szczegółów zapraszamy na stronę: https://liron-polska.pl/. Kawa smakuje wyśmienicie także w towarzystwie bezy czy brownie oraz czekolady – w tym przypadku wybór różnorodnych kompozycji jest naprawdę szeroki.

Propozycja dla miłośników słodkiej kawy

Świetnym pomysłem jest dodanie do kawy odrobiny słodkiego syropu. By odpowiednio wydobyć smak, sięgaj po propozycje na bazie skarmelizowanego cukru oraz z dodatkami kakao, miodu, przypraw i orzechów. Już jedna łyżka syropu przełamie goryczkę kawy. Ciekawą propozycją jest również kawa czekoladowa. Przyrządzisz ją dodając do naparu z czarnej kawy ciemną i białą czekoladę z dodatkiem mleka. Całość wystarczy wzbogacić kleksem bitej śmietany lub gałką lodów czekoladowych. Dla zachowania ich świeżości oraz odpowiedniej konsystencji polecamy wykorzystać pasteryzator (https://liron-polska.pl/pasteryzator-do-lodow-60/), który podtrzyma walory smakowe produktu.

Kompozycji smakowych jest naprawdę wiele, najważniejszy jest jednak pomysł. Zarówno tradycyjne tiramisu, jak i nietuzinkowe połączenia znajdą swoich zwolenników. Kawa świetnie sprawdzi się zarówno na miejscu, jak i na wynos. To propozycja który musi zagościć w Twoim menu!

google_news