Wydarzenia Sucha Beskidzka

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Fot. Wojciech Ciomborowski

Powiedzenie mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Stosując się do tej maksymy dyrekcja suskiego szpitala przy wsparciu władz miasta i starostwa powiatowego zorganizowała kolejną w tym roku Białą Sobotę.

Jak już wspominaliśmy na naszych łamach w suskim szpitalu realizowany jest projekt „Pro Life! Program profilaktyki raka jelita grubego dla osób z terenu powiatu suskiego”. Dlatego w trakcie Białej Soboty dużo uwagi poświęcono najbardziej na niego narażonym. Z tego powodu przede wszystkim w szpitalu wyczekiwano osób mających od 40 do 65 lat. Mogły one liczyć na bezpłatne badania USG jamy brzusznej. Z konsultacji lekarskich, pielęgniarskich, psychologicznych oraz porad dietetyka mógł natomiast skorzystać każdy chętny. Ponadto dzięki finansowemu wsparciu udzielonemu przez suską gminę, w trakcie Białej Soboty wykonywane były również bezpłatne badania UGS piersi, a z myślą o zdrowiu mężczyzn przeprowadzano badania profilaktyczne, mające na celu wczesne zdiagnozowanie ewentualnego raka prostaty. Drugie z badań skierowano do osób, które nie korzystały dotychczas z porad urologa. Nie zapomniano o najmłodszych, choć tym zabawę nieco pokrzyżowała kapryśna pogoda. Niemniej obdarowywano dzieci kolorowymi balonami napełnionymi helem, malowano im twarze i zapraszano do wspólnej zabawy.  Zarówno dorośli, jak i ich pociechy mieli okazję skosztować potraw, których składniki zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

WSB_zas_d
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Franuś
Franuś
2 lat temu

Jakie zastosowano składniki w potrawach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory? Bo chyba jest ich mniej niż tych co są powszechnie stosowane przy nieświadomości ryzyka. Na przykład czy powszechnie stosowane w potrawach mięso kurczaka nie trzeba badać na ryzyko lub zastosować przyprawy zmniejszające to ryzyko? Mój pies mało chętnie zabiera się do jedzenia kurczaka bo najpierw stosuje zmysł powonienia, mięso kurczaka nie pachnie a wręcz przeciwnie.