Porady i inspiracje

Menu na wesele – co musi, a co może się w nim znaleźć?

Jesteś w trakcie przygotowywania menu weselnego i zastanawiasz się, jakich dań nie może w nim zabraknąć? Rozważasz też, na jakie kulinarne urozmaicenia postawić, żeby zachwycić przybyłych gości? Zapoznaj się z naszym tekstem, a dowiesz się, co w menu na wesele musi się znaleźć, a co jest dodatkową i ciekawą opcją.

Dania na ciepło i ich liczba

Pierwsze dwa dania na ciepło podaje się po tradycyjnym powitaniu pary młodej. Jako że jest to posiłek bezpośrednio po uroczystościach kościelnych lub urzędowych, musi być pełnowartościowy i pożywny, aby goście zaspokoili głód i mieli chęć do zabawy. Obiad weselny składa się z dania głównego, którego głównym elementem jest zazwyczaj mięso, na przykład stek, polędwica, pieczona kaczka czy kotlety. Z kolei zupa to najczęściej tradycyjny polski bulion lub krem grzybowy czy pomidorowy.

Kolejne ciepłe dania powinny być serwowane co około 3 godziny. Zatem jeżeli weselny obiad zostanie podany o godzinie 14, następna ciepła potrawa może zostać przygotowana na godzinę 17 lub 18. Może być to na przykład ryba z grilla, rolada wołowa czy faszerowane schabiki z warzywami. Kolejne dania należy podać mniej więcej o 21 i trochę po północy. Może być to coś lżejszego, ale najważniejsze, żeby rozbudziło gości i dodało im energii na ostatnie godziny zabawy. Na doskonałe menu można liczyć w Hotelu Victoria, którego oferta jest dostępna na stronie https://hotelvictoria.pl/restauracja/.

Desery i smakołyki

Pierwszym i najważniejszym deserem jest oczywiście tort weselny. Zostaje on podany po obiedzie oraz po wcześniejszym krojeniu go przez parę młodą. Nie można jednak na tym poprzestać. Goście cały czas powinni mieć dostęp do słodkich ciastek i wypieków rozmieszczonych na niezbyt wysokich stojakach. Oprócz tego warto podać także dodatkowy deser po którymś z kolejnych ciepłych dań. Niech będzie to jednak coś innego niż smakołyki, które zaproszeni cały czas mają do dyspozycji. Świetnie w roli deseru sprawdzi się na przykład panna cotta, sorbet czy lody z owocami.

Dania na zimno

Pomiędzy głównymi daniami przybyli goście muszą mieć dostęp do potraw na zimno, które są doskonałym urozmaiceniem głównych dań w weselnym menu. Polecamy różnego rodzaju sałatki, paszteciki, roladki, deski serów, rybę po grecku czy zimne nóżki w galarecie, w szczególności w wydaniu serwowanym przez restaurację Victoria, która działa także jako Hotel w Wejherowie.

Dania dla wegetarian i alergików

Goście ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi docenią, jeśli o nich zadbasz. Dlatego przed przygotowaniem menu dowiedz się, czy ktoś ze znajomych lub dalszej rodziny jest alergikiem, weganinem czy wegetarianinem. Następnie skonsultuj takie kwestie z szefem kuchni i poproś o przygotowanie dań także dla takich osób.

Szeroka gama napojów

Na stołach muszą znaleźć się zimne napoje, takie jak soki, napoje smakowe czy gazowane. Zadbaj również o nieograniczony dostęp do wody – latem warto przygotować orzeźwiającą wodę w wazonach z miętą i cytryną. Ponadto goście bez przeszkód powinni móc poprosić o gorącą herbatę czy kawę. Jeśli organizujesz wesele, na którym będą bawić się także dzieci, dobrą decyzją jest zadbanie o kilka propozycji specjalnie dla nich, na przykład stawiając lemoniadę.

Dodatkowe kulinarne atrakcje

Oprócz wymienionych wyżej potraw możesz zdecydować się także na wyposażenie sali w szwedzki lub wiejski stół z regionalnymi wyrobami takimi jak pasztety, wędzone szynki i kiełbasy. Wrażenie na gościach zrobi też świeży i chrupiący chleb oraz smalec ze skwarkami. Innym pomysłem jest przygotowanie candy baru z najrozmaitszymi słodyczami w różnej postaci – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

google_news