Kultura i rozrywka Sucha Beskidzka

Naprawa: Stoły się uginały

Pełen atrakcji był sobotni Gminny konkurs potraw regionalnych zorganizowany w naprawskiej remizie przez jordanowski Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Promocji. W tym roku impreza odbyła się bowiem po raz dwudziesty, a tym samym była to jej jubileuszowa edycja.  

Sobotnia impreza stała się okazją do wręczenia zaszczytnych odznaczeń „Order Serca – Matkom Wsi” przyznawanych przez Krajowy Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych. Odznaczenie nadawane jest kobietom mieszkającym na wsi za ich poświęcenie włożone w wychowanie dzieci i jednoczesne prowadzenie gospodarstw rolnych oraz działalność na rzecz lokalnych środowisk. Krótko po tej miłej ceremonii na salę „wjechał” tort bo dwudzieste urodziny bez tortu trudno zaliczyć byłoby do udanych. Symboliczną świeczkę zdmuchnęły przedstawicielki wszystkich kół gospodyń wiejskich z terenu gminy jordanowskiej oraz z zaprzyjaźnionego Jordanowa Śląskiego, których reprezentacja gościła na imprezie. Gospodynie ze Śląska zwyciężyły w konkursie na najlepszą zupę z kiszonych rydzów. Zaszczytne drugie miejsce, a tym samym najlepsze w gminie przypadło naprawiankom i to one będą reprezentowały gminę Jordanów na powiatowym konkursie potraw regionalnych „O złotą warzechę”. Naprawianki okazały się także mistrzyniami w innej kategorii. Zwyciężyły w konkursie na najlepszą nalewkę z czernic.

Autorem fotoreportażu jest Wojciech Ciomborowski

 

google_news